Libyalı muhaliften İngiltere’ye dava

Gazetedeki habere göre; “Libyalı bir muhalif, Trablus’ta bulunan gizli bir belge yığınının MI6’in Muammer Kaddafi’nin cezaevlerinden birine nakledilmesinde oynadığı rolü ortaya sermesi ardından yargıya gidiyor. Sami el Saadi’nin yıllarca çektiği işkenceler için tazminat talebi İşçi Partisi’nin son hükümetinin üyeleri ile istihbarat çevrelerini huzursuz edebilir.”

Habere göre iki ülke arasında 550 milyon sterlinlik bir doğal gaz arama anlaşmasının imzalandığı günlerde Libya rejimine hediye olarak teslim edildiği öne sürülen Saadi’nin dava ettikleri arasında İngiliz iç ve dış istihbarat teşkilatlarının yanında, dışişleri bakanlığı, içişleri bakanlığı ve başbakana danışmanlık eden hukuk işlerinden sorumlu bakanlık da var.

Times ise, Libya’da tam da “batının kirli sırları” dediği bu gibi belgelerin ortadan kalkması için hummalı bir seferberlik yürütüldüğünü öne sürüyor. Çünkü Batı hükümetleri son yıllarda Kaddafi hükümeti ile işbirliğini geliştirme peşindeydi.

Times’a göre; “Batılı hükümetler ve şirketler, Muammer Kaddafi ile nasıl iş yaptıklarını ortaya serip kendilerini zorda bırakabilecek belgeleri ele geçirmek ya da yok etmek için vargüçleri ile girişimler yapıyor. Ortadoğulu güvenlik kaynaklarına göre, istihbarat teşkilatları ve özel güvenlikçiler bu izleri silmek için ülkeye gönderildi.

Gazete, Körfez bölgesinden bir güvenlik şirketinin kendilerinden Libya’daki ofislerden toplayabilecekleri belgeleri toplamalarının, beraberlerinde götürülemeyecek bilgisayar ve malzemeyi ise yok etmelerinin istendiğini kaydediyor.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü ekibinden Peter Bouckaert, Trablus’ta buldukları belgelerin, Kaddafi rejimi ile İngiltere, Fransa Belçika, Güney Afrika ve İspanya şirketleri ile işbirliğini ortaya koyduğunu söyledi. Bouckaert “endişemiz, pek çok bilgisayar belleğinin Ulusal Geçiş Konseyi ve onlardan iyilik isteyen hükümetlerce kilit altına alınması ve içeriklerinin asla gün ışığına çıkmaması” dedi.

838720cookie-checkLibyalı muhaliften İngiltere’ye dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.