İlk raundun konusu küresel ısınma

G8 Zirvesi’nin ikinci gündem maddesi ise Afrika’nın borçlarının silinerek yardım yapılması omacak. Her iki gündem maddesinin gerçekleşmesi için İngiltere kulis yaparken, ABD’nin muhalefeti sözkonusu.


KÜRESEL ISINMA


ABD Başkanı George W. Bush, ‘Kyoto Sözleşmesi, ABD ekonomisini mahvederdi’ dedi. ABD küresel ısınmaya en çok neden olan ülke olmasına karşın önlem alıcı anlaşmayı imzalamamıştı. Bush, Danimarka televizyonuna yaptığı açıklamada, anlaşmanın, Hindistan ve Çin gibi dünyayı en çok kirleten diğer ülkeleri kapsamadığını belirterek, ”Kyoto, ekonomimizi mahvederdi. Kyoto’yu iyi niyetimden imzalayamazdım” dedi.


İngiltere basınına yansıdığınca Başkan Bush, diğer G8 ülkelerinin yanlış bir yol seçtiğini ve sanayi gazlarını kısmak yerine hidrojen gibi yeni ve temiz enerji kaynaklarına dayalı teknolojiler üzerine eğilmek gerektiğini savunuyor.


Öte yandan İngiltere’nin ciddi gazetesi The Times, yaklaşan G-8 zirvesi öncesinde liderlerin ABD’yi yanlarına alabilmek için ‘Kyoto Sözleşmesi’ni imzalaması ısrarından vazgeçtiğini yazdı. Çevreciler Zirve sonrasında Kyoto Anlaşması’nın rafa kaldırılma olasılığından kaygılanıyorlar. 


AFRİKA’YA YARDIM


İngiltere, Afrika’nın borçlarını döndürebilir bir hale gelmesi ve ekonomilerini kapitalist dünyaya entegre yapabilmeleri için öncelikle var olan borçlarının silinmesini istiyor.
Yoksul ülkelerin kredi borçlarının yüzde 100 silinmesi planı, Afrika Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu İMF’nin ortak katkısıyla uygulanacak.


ABD IMF’nin altın rezervlerinin kullanılması planına karşı çıkıyor. Afrika’ya maddi yardım yerine yönetimlerinde reformlara öncelik verilmesini istiyor.


G8 KARŞITLARI


Zirve’nin yapılacağı bölgede ve İstanbul da dahil bütün dünyada G8 protestoları sürüyor.


Edinburg’da cumartesi günü düzenlenen yoksullukla mücadele mitingine yaklaşık 225 bin kişi katıldı. Miting olaysız geçti.


Dün de yaklaşık 100 kadar siyahlara bürünmüş protestocu, Edinburgh’da zirvenin yapılacağı Gleneagles’a giden ana yolu kapatmaya çalıştı. Polise taş atan ve otomobillerin camlarını kıran göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.


Polis sözcüsü, Stirling’deki protestocuların kamplarından ayrılmaya başladığını ve çatışmalar olduğunu söyledi. Sözcü, çatışmada yaralanan olmadığını, ancak 2 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.


Protestocular G8 grubuna giren en zengin 8 ülkenin aslında yardım yerine dünyayı paylaşım masasına oturduklarını savunuyor.


G-8?
G-8 grubuna ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, ile Rusya dahil bulunuyor.


Kökenleri 1970’lerdeki petrol krizi ve küresel durgunluğa uzanan gelişmiş ülkeler ittifakı, ilk olarak 1975’te liderler düzeyinde toplanmış, ve bu toplantıların yıllık olması kararı alınmıştı.


1976’daki toplantıda G-6 olan grup, ardından 1976’da Kanada’nın dahil olmasıyla G-7, 1998’de Rusya’nın katılımıyla G-8 adını aldı. G-8’in ana amacı ekonomik ve ticari konuları tartışmak olmasına rağmen grup, dünya gündemindeki diğer konuları da ele alıyor.
 
AÇIK GAZETE: Zenginlerin yoksullardan alamadıkları borçları silerek ‘yardımsever’ örünmeleri akıllıca bir taktik…


İngiltere, Uzak Doğu’daki  fason üretimini Afrika’ya kaydırma stratejisi izlemeye başladı. Özellikle Güney Asya Depremi’ndeki büyük yıkımı “telef olmuş ucuz işçiler” gözüyle değerlendirerek Afrika hesaplarını yapıyor.


Maliye Bakanı Gordon Brown, geçen aylarda fason üretimi küresel bağlamda yaygınlaştırmak ve tüketim gücü kazanacak yeni pazarlara Afrika’nın katılması için  Afrika ülkelerine resmi bir gezi düzenlemişti. Şimdi de Afrika Marshall Planı ile, Afrika’yı fason üretim yapabilecek konuma getirmek için gereken masrafları IMF’deki altın rezervleri ve G-8’lerden karşılamak istiyor.


İngiltere, yıllarca sömürüp dillerini bile unutturduğu Afrika’da teknik okullar açarak yeni ekonomik düzene entegre olması için yaptığı alt yapı yardımını, “yoksul Afrika’ya yardım ediyoruz” diyerek kamuoyuna sunuyor. Ne yazık ki bağımsızlığı ile tanınan BBC’de bu bu manipule haberleri dünya komuoyuna hükümetin istedigi gibi yayıyor…

782000cookie-checkİlk raundun konusu küresel ısınma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.