Londra’da “Guy Fawkes” gününde arbede

Londra’da “Guy Fawkes” gününde hükümeti potesto edenlerle polis arasında çıkan arbedede yaralananlar oldu.

Metropolitan (Londra) Polisi’nin Twitter açıklamasında, “Londra’da bu geceki gösterilerde toplam 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar çeşitli suçlar için yapıldı. 8 memurumuz yaralandı” denildi.

Londra Polis Şefi Yardımcısı Jane Connors, gösteri öncesi yaptığı açıklamada, insanların protesto hakları olduğuu belirterek, “Ancak bazı grupların özellikle polis memurlarını hedef almak da dahil kasıtlı olarak şiddet ve kargaşa çıkarmak için Londra’ya seyahat etme niyetinde olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini” açıklamıştı.

“Guy Fawkes” günü?

5 Kasım 1605’te, Katolik Guy Fawkes ve arkadaşları, Kral James I ve birçok parlemento üyesini hedef alan parlementoyu dinamitle yakma girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca ağır işkence sonrası öldürülmüşlerdi. Guy Fawkes ve arkadaşlarının bu başarısız girişimi, her yıl Britanya genelinde 5 Kasım günü havai fişek ve ateşler yakılarak kutlanıyor.

Guy Fawkes’un yüzünü temsil eden maskeyi kendilerine simge olarak seçen protestocu hactivist grup Anonymous ise, Guy Fawkes’u özgürlük savaşçısı olarak benimsiyor. 2006’da ‘V for Vendetta’ filmi için David Lloyd tarafından dizayn edilen maske, dünya çapında zülme karşı direniş’in bir sembolü olarak protestocuların büyük ilgisini çekiyor.

2562390cookie-checkLondra’da “Guy Fawkes” gününde arbede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.