Londra’dan Ankara’ya heyet

İngiltere ekibi Ankara buluşmasında görüş bildirirken, yarım milyondan fazla Türkçe konuşanın yaşadığı Britanya’daki sorunları dile getirdi

Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının düzenlediği “ Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması” Ankara’da gerçekleşti.
İlk defa düzenlenen ve Amerika’dan Avustralya’ya, Avrupa’ya kadar yüzlerce sivil toplum örgütü temsilci ve başkanından oluşan 550’yi aşkın delegenin katıldığı 2 günlük seminer, Ankara’da Marriott Hotel’de düzenlendi.

İngiltere’den de çeşitli sivil toplum kurumları başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 2 günde 7 bakan ve çeşitli kurumların genel müdür ve başkanları , yurt dışından gelen vatandalarına seslenme olanağı buldular.

Toplantının ilk günü Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ikinci günü ise Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik , Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuştular.

Marriott Hotel’İn balo salonunda toplanan 550’yi aşkın delegeye hitaben konuşan bakanlardan Egemen Bağış, yurt dışında yaşayan vatandaşlarının “zincirleri kırdığını” belirterek, “ Biz vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz” dedi. Vizenin 1980 darbesinin attığı bir kazık olduğunu söyleyen Bağış, “ Sizler bu vize uygulayan ülkelerin vergi mükelleflerisiniz. Avrupa’da 5,6 milyon vatandaşımız var. 160 bin işyerinin yönetimini yapıyorsunuz. Sesimizi yükseltmenin zamanıdır. Avrupa’ya göçten 50 yıl sonra çok farklı bir yerdesiniz. Teknolojiyi çok iyi kullanan bir ülkeyiz. 15 milyon gencimize tablet verilecek. Sizlerden beklentilerimiz var. Zihniyet değişikliği yaşıyoruz. Ortak paydalarımız, farklılıklarımız var. Birbirimizi olduğumuz gibi kabul edip, örgütlenmemize ve eğitime önem vermenizi istiyoruz. Çocuklarınızı en iyi okullarda okutun.” Mesajını verdi.

Türkiye’nin entegrasyon sorunu yoktur

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Türklerin 155 ülkede, 6,5 milyonluk nüfusuyla yer aldığına işaret ederek şunları söyledi:

“Kısa süreliğine gidenler oralarda kaldı. Türkiye’nin göğsünü kabartan işler yaptınız. O ülkelerin başarılarına katkılar koydunuz. Sizlere verdiğiniz bu katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye artık farklı bir Türkiye. Her tür imkanıyla gelişmiş Türkiye var. Nerede bir soydaşımız, akrabamız, vatandaşımız varsa Türkiye onların yanında, onlarla beraber olacaktır. Türkiye’nin Diaspora Bakanlığı b u başkanlıktır. Türkiye’nin artık entegrasyon sorunu yoktur. En kolay entegrasyon lan Türklerdir. Hem o ülkenin, hem kendi dillerini ana dilleri gibi konuşuyorlar. Sorun entegrasyon değil, eşit katılım sorunudur. Irkçılığa, islamofobia’ya mani olma, birlikte yaşamayı geliştirme sorunudur. Eşit katılım üzerinde durmamız önemlidir. Entegrasyon çağını kapatmış bir kavramdır. Eşit katılım konusunda tartışmaya geçebiliriz. Vatandaşlarımız Alevi, Sünni, Kürt ne olursa olsun bizim gözümüzde eşittir. Kim bizden yardım isterse eşit davranıyoruz. Şimdi yeni bakışla yola devam etmemiz gerekir. Türkler bulundukları yerlerde başarı hikayesine imza attılar. Türkçeyi unutmayalım . Türkçeyi İstanbul ağzı gibi, Almanca’yı Berlin ağzı gibi konuşursanız başarı hikayesi olur. Lütfen çocuklarımıza Türkçeyi doğru öğretin. Dilimizi öğretmezsek, asimile olur gideriz. Dil ve din çok önemlidir. Aslımızı, neslimizi korumak için bunlar köprüdür.”
Yurt dışında oy kullanımı 2014’de başlayacak

Konuşmasına yurt dışında Türk vatandaşlarının seçimlerde oy kullanmasının 2014 yılında başlayacağını söyleyerek devam eden Bekir Bozdağ, “ Yüksek Seçim Kurulu, hangi vatandaşımızın ne zaman konsoloslukta oy kullanacağını randevu ile belirleyecektir. Sayımızın az olduğu yerlerde bu olmayacaktır. Gümrük kapılarında da oy kullanımı devam edecektir. “ şeklinde konuştu.

Öğleden sonra ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , yurt dışından gelen temsilcilere uzun konuşmalar yaptılar.
Ikinci gün ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru konuştular. Kapanış konuşmasını ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaparak, vatandaşlara seslendi.

Bakanların konuşmalarından sonra toplantıya katılanlar da bakanlara çeşitli sorular yönelterek, sivil toplum kurumlarının yurt dışında karşılaştıkları sorunlar hakkında geniş bilgi verdiler ve bakanlardan konularıyla ilgili ilgi ve yardım beklediklerini dile getirdiler. Kurumlar, yaptıkları çalışmaları da rapor halinde bakanlıkların yetkililerine sundu.
Ankara’daki toplantıya Britanya’dan katılan kurum ve temsilcileri şunlar;

“Zeren Safa, Mihrişah Safa, Nazif Akpınar (Turkish Forum UK), Uğur Yılmaz, Itır Sökmen (aynı zamanda Britanya Türk Kadınları Derneği adına), Nuri Bulgurcu (Turkish British Chamber of Commerce) , Bekir Çoban (Genç Türkler), Nilgün Boylu (İngiltere Kadın Platformu), Serkan Kurt (Business Network), Zeyto Kurter (Süryani Konuşanlar Derneği), Dr. Tekin Atalar (İngiltere Türkleri Derneği), Kelami Dedezade (Eğitim Konsorsiyumu), Erdal Koyuncu (Youth and Enviroment ), Mevlut Ceylan (Yunus Emre Kültür Merkezi), Mehmet Rıdvan Hacıbedel (Batı Trakya Türkleri), Mehmet Karakaya (Edinburgh Türk Derneği), “

Ankara’ya giden Britanya heyeti, programın son gününde TBMM’ye giderek, meclisi gezdi ve görevlilerden bu konuda bilgi aldı.

843570cookie-checkLondra’dan Ankara’ya heyet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.