Macaristan da Bush’a dar edildi…

Macaristan’da 1956’daki komünizm karşıtı ayaklanmaya katılanların kurduğu bir dernek, Budapeşte’de bulunan ABD Başkanı George Bush’tan 50 yıl önce kendilerine yardıma gelmeyen ABD adına Macar halkından özür dilemesini istedi.

Ayaklanmanın Sovyetler tarafından kanlı biçimde bastırılması sırasında sürgüne gönderilenlere atfen kurulan “Deport 56” adındaki dernek, AFP’ye gönderdiği yazılı açıklamada, “1956 devrimi sırasında ABD’nin oynadığı onursuz rol nedeniyle ABD Başkanından Macar halkına özür beklediklerini” belirtti.

Bush, ayaklanmanın 50. yıldönümü dolayısıyla anma törenlerine katılmak üzere dün akşam Budapeşte’ye gitmişti.

Deport 56, o dönemde ABD’yi ikili oynamakla suçluyor. Dernek, dönemin ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ın Sovyet işgaline yeşil ışık yaktığını, ancak Radio Free Europe’un devrimcileri savaşmaya teşvik ettiğini, bunun da Sovyetler tarafından katledilmeleri anlamına geldiğini söylüyor.

Dernek, Nazi döneminde işlenen suçlardan dolayı Almanya’nın eski başbakanı Willy Brandt’ın Polonyalılardan özür dilediği, Papa İkinci Jean Paul’ün de Kilise tarafından işlenen suçlardan ötürü özür dilediği gibi, şimdi de sıranın Bush’ta olduğunu ve tıpkı Rusya’nın eski başkanı Boris Yeltsin’in yaptığı gibi, 1956 için kendilerinden özür dilemesi gerektiğini savunuyor.

Tarihçilere göre, o dönemde ABD harekete geçmeyi düşünmüş, ancak SSCB ile karşı karşıya kalma riski yüzünden bu düşünceden vazgeçmişti. Çünkü o yıl, tıpkı Sovyetler gibi Amerikalılar da İngiliz, Fransız ve İsraillilerin Süveyş krizi döneminde Mısır’a müdahalesine karşı çıkıyordu. 

 

1130750cookie-checkMacaristan da Bush’a dar edildi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.