Madenciler haklarından ‘vazgeçmiş’…

Anadolu Ajansı’nda yer alan açıklamada AFAD, madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiğini söyledi.

Kaza mahallinde basına açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız da, maden ocağına dolan su seviyesinin düşmeye başladığını söylemişti.

AFAD olay yerine suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp gönderildiğini, jeneratörler sayesinde 250 kW’lık mevcut kurulu gücun 6 kat artırıldığını söyledi.

Olay yerine ayrıca 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildiğini duyuran AFAD; 7 mobil baz istasyonu kurulduğunu söyledi.

Açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise madende 180 sigortalı işçinin çalıştığını söyledi.

Madenin içine dolan suyun yaklaşık 11 bin ton olduğu tahmin ediliyor.

Yemek molasındaydılar

İşçilerden bazıları suyun madene dolduğu sırada dışarıda yemek molasında olması gereken işçilerin, içeride öğlen yemeği yediğini anlattı.

CNN Türk televizyonununa göre iki ay önce madenin sahibi, Soma’da yaşanan maden faciasının ardından çıkarılan maden güvenliği düzenlemesi nedeniyle artan maliyetleri sebep gösterek 130’dan fazla işçiyi işten çıkardı ve madeni kapatmak istedi. İşveren ile masaya oturan işçiler yemek ve servis haklarından vazgeçmeyi kabul etti. Maden işlemeye devam etti.

Doğan Haber Ajansı’na konuşan işçilerden bazıları yemek hakkından vazgeçen işçilerin evden getirdikleri kumanyaları dışarıda değil maden içinde yemeğe başladıklarını bu nedenle su baskını sırasında madende olduklarını anlattı. İşçiler ocağa gelen Enerji Bakanına tepki gösterek su baskının üçüncü kez yaşandığını söyledi.

İşçiler bakana, güvenlik denetimlerinin layıkıyla yapılmadığını söyledi.

Madene para cezası

Çelik kazanın nedeni ve madendeki olası eksiklere dair soruları önceliğin 18 işçinin kurtarılmasında olduğunu söyleyerek yanıtlamadı.

Bakan, madende Ocak ve Haziran aylarında 2 kez denetim yapıldığını, Haziran denetiminde 8 eksik bulunduğunu, eksiklerin kapatmayı gerektiren eksikler olmadığını ve madene idari para cezası kesildiğini ve tutanak tutulduğunu söyledi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız daha önce Haziran ayındaki denetim sonucunda madenin kapatldığını, eksiklerin giderilmesi için bir süre tanındığını ve yaklaşık üç ay sonra madenin yeniden açıldığını söylemişti.

Soma işçileri durduruldu

Soma’da maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Ankara’ya protesto yürüyüşü kararı kararı alan maden işçilerinin bir kısmı Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını haberini alınca, yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek’e yola koyuldu.

Ancak basında yer alan haberlere göre işçilerin otobüsleri Uşak’ta durduruldu. Radikal online haber portalı polisin işçilerin geçişine izin vermediğini söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde Mayıs ayında 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının meydana geldiği Eynez Maden Ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası Maden Ocağı’nda çalışan yaklaşık 400 işçi bu ayki ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle Ankara’ya doğru yürüyüşe başlamıştı.

Erdoğan Karaman’a

Cumhuriyet’in 91. yıl kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kutlamaların ardından Karaman’a gitmesi bekleniyor. CNN Türk televizyonu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da madene gelmesinin beklendiğini, madenin önündeki tüm araçların hazırlıklar çerçevesinde çekildiğini bildirdi.

Ermenek’te umutlar tükeniyor

Soma’dan ders çıkarmayan Türkiye 5 ay sonra yine bir maden faciasıyla karşı karşıya. Karaman’ın Ermenek ilçesinin Güneyyurt beldesinde 375 metre derinliğindeki bir kömür ocağını basan su bir dakikada 50 metreye yükselince 18 işçi suyun altında kaldı. Sular kurtarma çalışmaları sırasında da yükselmeye devam ettiği için umutlar azaldı. Aileler ise madenin başında gelecek iyi bir haberi bekliyor.

1434920cookie-checkMadenciler haklarından ‘vazgeçmiş’…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.