Market sahipleri sorunlarını tartışacak

Hackney Town Hall’da yapılacak ‘Süpermarketlerin sorunları ve çözüm önerileri’ başlıklı toplantıda bir araya gelecek market sahipleri, gıda-içecek toptancıları ve çeşitli sektör temsilcileri sektör sorunları ve çözüm önerilerini tartışacak.


NARTS’ın süpermarket tasarımcısı Vildan Yetişal’ın katkılarıyla organize ettiği, Olay ve Hürriyet gazeteleri, Ekonomi Dergisi ve Euro D’de yayınlanan Son Durak programının destek olduğu toplantıya bütün market yetkililerinin davetli olduğu belirtildi.


“YENİ İŞLETMELER PAZARI DARALTIYOR”


NARTS’tan yapılan açıklamada şöyle denildi:


“İngiltere ekonomisinde kriz beklentisine karşın Londra’nın çeşitli bölgelerinde işletmeler açan girişimcilerimiz son bir yılda onlarca yeni işletme açtı. Giderek hissedilen ekonomik durgunluğa karşın kontrolsüz biçimde artan işletmelerin en çok faaliyet gösterdiği alan süpermarket işletmeciliği. Yüz binlerce sterlinlik yatırımlar gerçekleştiren girişimcilerimiz yer olarak hali hazırda çok sayıda marketin bulunduğu bölgeleri seçerken ağır bir rekabet ortamının yaşanmasına yol açıyor.”


Toplantı organizatörlerinden süpermarket tasarımcısı Vildan Yetişal da, yatırım için gerekli araştırma ve altyapı çalışmalarını gerçekleştirmeyen işletmecileri zor günlerin beklediğinü öne sürdü.


Toplumumuzda market işletmeciliğinin yoğun talep gördüğünü belirten Yetişal, özellikle Kuzey Londra’da yoğunlaşan marketlerin ağır bir rekabet ortamı yarattığını ve çok sayıda işletmenin düşen satışlardan dolayı ayakta kalmak için çabaladığını söyledi.


28 Kasım’da gerçekleştirilecek toplantı ile market işletmecilerinin içinde bulundukları sorunları gündeme getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Yetişal, market sahiplerini, çözüm için öneri ve deneyimlerini aktarmaya davet etti.


DEV ZİNCİRLER DE REKABET İÇİNDE


Açıklamada ülkedeki Tesco, Asda gibi zincir marketler ucuz fiyat uygulamalarının yanısıra etnik ürünlere de yönelerek Türk marketleri ile rekabetlerini artırdığı öne sürüldü.


Açıklama şöyle devam etti:


“Etnik gıda toptancılarından yaptıkları yüklü alımlarla daha ucuz fiyatlar sağlayan dev zincirler, açtıkları küçük ölçekli işletmelerle rekabeti giderek ağırlaştırıyor. Tesco, Asda, Sainsbury’s ve Morrisons gibi markaların ülke genelinde 7 bin zinciri bulunuyor ve perakendede yüzde 75 gibi büyük bir pazar payına sahip bulunuyor. Dev perakende şirketleri 2009-2010 yılları içerisinde 300 dolayında yeni işletme açmayı planlıyor.”


NARTS: BİRARAYA GELİNMELİ


Toplantının organizatörlerinden NARTS Başkanı Mahir Kılıç, Türkçe konuşan market sahiplerini bir araya getirmenin önemli bir aşama olduğunu söyledi.


NART’ın bugüne kadar yüzlerce markete işletme lisansı sağladığını vurgulayan Kılıç, on binlerce sterlin harcanarak yapılan yeni yatırımların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu öne sürdü.


Kılıç şöyle devam etti:


“Londra’nın her bölgesine yayılan yüzlerce marketin pek çoğu sıkıntılı günler geçiriyor. Ekonomik krizle birlikte düşen satışlar, rekabetle birlikte ciddi zararlara dönüşüyor. Çoğunluğu aile işletmeleri olan marketler, sahiplerinin emeklerini karşılamaktan bile uzak durumda. Hal böyleyken hiçbir fizibilite yapılmadan açılan yeni işletmeler hem mevcut sıkıntılara dahil oluyor hem de aynı bölgede bulunan mevcut işletmeleri de zorluyorlar.”


“işletmelerimizi ağır rekabet ortamından korumak; işletmeleri daha karlı hale dönüştürmek için çözüm önerileri bulmayı hedefliyoruz” diyen Kılıç, 1990’lı yıllarda tekstil sektöründe yaşanan yokolmanın yaşanmaması için sektördeki yetkililerin 28 Kasım’daki toplantıya katılmalıdır” dedi.


Tarih: 28 Kasım 2008, Cuma
Başlama Saati: 17:00
Yer: Hackney Town Hall (Hackney Belediye Binası), Chamber Room
Ayrıntılı bilgi: 07940 414 890


 


 

818100cookie-checkMarket sahipleri sorunlarını tartışacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.