Mübarek’e karşı ‘feminist aday’a fetva

Parlamentonun cumhurbaşkanlığına çok adaya şans tanıma durumunda yaşamı demokrasi mücadelesiyle geçmiş Dr Nawal El Saadawi (74) adaylığına koyacak… Ülkenin en büyük islami otoritesi ‘kadının adaylığı caiz değildir’ diyerek fetva verse de Dr El Saadawi, seçim kampanyasıyla halkın gözündeki örtüyü de kaldırmayı amaçlıyor. 

İngiltere’nin en çok tirajlı ciddi gazetelerinden Daily Telegraph Mısır’da cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan 74 yaşındaki yazar Nevval El Sedavi ile röportaj yaptı. Kahire’den yazan Patrick Bishop’ın El Saadawi ile ilgili yorum yazısı şöyle:

“1950’lerden bu yana ilk kez çok adayın yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçimlerine ağarmış saçlarıyla aday olan feminist bir siyasi… Arap dünyasının erkek baskın siyasi arenasında meydan okuyor. Dünyanın belki de kadınlara en az dostça davranan siyasi ortamlarından birinde, siyasi eylemci olmak için fazla nazik. Cumhurbaşkanlığı adaylığına gençlerin ikna ettiğini belirterek, ‘Gençlere hep ülkenizde kalın savaşım derdim hep. Günün birinde de  birisi bana sen de bizle kal savaş’ dedi. Ben de kabul ettim’ diyor.

Dr Nawal El Saadawi önce İngilizlere ve onların adamı Kral Faruk, sonra Arap dünyasının kahramanı Nasır’a karşı mücadele için kolları sıvamış. Dönemin devlet başkanı Enver Sedat’ın hışmına uğrayarak hapis yatmış. Sedat’ın suikastta öldürülmesi sonrasında yerine gelen Mübarek (76), halka ‘gözünüzü açacağım’ sözüyle serbest bırakılmış. Mübarek’in koltuğa otururken verdiği sözü tutmadı. Yönetime karşı medya suskun, düşünce ve düşüncenin ifadesi hakları gaspedilmiş durumda, muhalefet edebilecek liderler hapiste…

Mubarak’in bir süre önce yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok aday göstermelerini istedi.

Fanatik Müslümanlar Dr. Saadawi’nin yetiştiği islami anlayıştan çok farklı. Dr Nawal El Saadawi, ‘Babam al-Azhar üniversitesini bitirdi ve bana müslüman olmayı dürüst ve güçlü olmak olarak öğretti. Babaannem de bana Allah’ın adaleti olduğunu söylerdi. Bu sözleri unutamıyorum’ diyor. Dr El Saadawi, İslam, Hiristiyanlık ve Musevilik’in baskıcı rejimlere karşı birleştiğini görmek istiyor…

Dr Nawal El Saadawi adaylığı ile toplumun önündeki örtüyü kaldırmayı amaçlıyor. El Saadawi’nin adaylığı oldukca zor görünüyor çünkü şimdiden ülkedeki diyanet bir kadının adaylığını islami bulmadığını konusunda fetva verdi.

Ülkedeki bütün iletişim araçları Dr El Saadawi’yi ısrarla görmemezlikten geliyor. Görüşlerinden dolayı 15 yıl hapiste yatan eşi Şerif Hatata ile birlikte bir kaç yıl ülke dışında sürgünde yaşamak zorunda kalmış.

Dr El Saadawi melez bir Mısırlı. Nil’in yoksul bir köyünde doğmasına karşın arnnesi Kahire burjuvazisinden. Siyasi bakış derinliğini annesinden kazandığını söylüyor…

Dr El Saadawi, ülkedeki muhalefetin Mübarek’i koltuğundan etmenin çok zor olduğunun bilincinde, “Seçilemesek bile halkın bakış açısını değiştirmek istiyoruz” diyor. Yaptığı kampanyada insanların düşüncelerinin üstündeki örtü’yü açmak istediklerini söylüyor. Bu ‘örtü’ simgesi çok önemli diyen Dr El Saadawi, “Ben tıp fakültesinde okurken hiç kimsesinin başı örtülü değildi ama şimdi makyaj ve kot pantalon giydikleri halde herkesin başı bağlı’ diyor

Muhafazakar İslam ve Amerikan emperiyalizmin aynı çizgide olduğunu savunan Dr El Saadawi  ‘Bin Ladin ve Bush ikiz kardeş, bir birlerinin amacına hizmet ediyorlar’ diye ekliyor.”

MÜBAREK’İN SALLANAN KOLTUĞU
1981 Enver Sedat suikastından bu yana Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi sıkıyönetimle idare eden Mübarek’e karşı gösteriler de giderek artıyor… Ülkedeki sıkıyönetim, demokrasi istemiyle muhalefet eden herkesi “yasadışı” Müslüman Kardeşler’den destek gördüğü savıyla yargı karşısına çıkarmaktan kaçınmıyor.

Mısır’daki sıkıyönetime karşın üç büyük kentte yüzlerce göstericiyle Mübarek aleyhine gösteri yapan Kefaya Hareketi’nin yüzlerce sempatizanı tutuklandı. Mısır güvenlik güçleri gösterilerin arkasında olduğu savıyla başlattıkları operasyonla da Müslüman Kardeşler ile ilintili olduğu savıyla toplu tutuklamalara girişti.

Kefaya Hareketi, ülkede demokratik açılım yanlısı sol, islamcı, liberal ve Nasırcı’lar için çekim alanı yaratmayı başardı.

İLGİLİ HABER: Mısır’da Mübarek’e protesto

1102430cookie-checkMübarek’e karşı ‘feminist aday’a fetva

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.