Memurlardan işe 1 saat geç gitme eylemi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız düzenlediği basın toplantısında Kamu-Sen olarak bugüne kadar diyaloğun ve uzlaşmanın bütün sınırlarını zorladıklarını, her platformda uyarılarına kulak verilmesini, önerilerinin gündeme alınmasını istediklerini söyledi. Özellikle sosyal güvenlik reformu adı altında yapılmaya çalışılan değişikliklerin tamamen memurların kazanılmış haklarını yok etmeye yönelik olduğunu vurgulayan Akyıldız, seçimlerden oylarını artırarak çıkmış olmanın verdiği gücün böylesine önemli bir konuda siyasi iradenin gözlerini boyadığının altını çizdi.


Siyasi iradenin iktidarı boyunca olduğu gibi yine memurlara hiçbir şey vermeden bu kez de sosyal güvenlik kanunu ile elindekileri almaya karar verdiğini söyleyen Akyıldız, hükümetin politikalarına karşı 15 Ocak’ta işe bir saat geç gelerek uyarı eylemi yapacaklarını ifade etti. Bir saatin ciddi bir eylem olduğuna dikkat çeken Akyıldız, eylemin başarılı olmasını beklediklerini dile getirdi. Akyıldız, eylemin etkili olmaması durumunda başka eylemler de yapacaklarını vurguladı. Kamu-Sen ve Memur-Sen’i de eyleme destek vermeye davet eden Akyıldız, KESK ve Memur-Sen’inin bu tarz yapacağı eylemlere de destek vereceklerinin altını çizdi.


“HÜKÜMETİN POLİTİKASI MEMURLARA SIFIR ZAM”


Öte yandan yeni hükümetin ücret politikasının memurlara enflasyon karşısında sıfır zam yapmak üzere kurgulandığına dikkat çeken Akyıldız, konuşmasına şöyle devam etti:


“Her yıl olduğu gibi bu yılda enflasyon hedefi şaştı. Hükümetin 2007 yılı için yaptığı yüzde 4’lük enflasyon tahmini tutmayınca memurlara yapılan maaş artışta enflasyona yenik düştü. Enflasyon geçen dönemlere göre düştü denmesine rağmen, düşük enflasyon yalnızca memur maaşlarındaki artışta kullanılmaktadır. Zaten enflasyon hedefinin tutmayacağı belliydi. Aslında en başından beri iktidar, bu enflasyon oranına ulaşılamayacağını biliyor. Ama hükümet çalışanlara daha az maaş artışı yapmak için enflasyon hedefini düşük tutuyor.”


2001 krizinde bile memur maaşlarının bu kadar erimediğini ifade eden Akyıldız, çalışanların üzerindeki vergi yükünün her geçen gün artığını kaydetti. Memurların Ocak maaşlarını almamalarına rağmen yapılan zamlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Akyıldız, zamların aile bütçesine iki kat yük getirdiğini kaydetti.


“KAMUDA ÇOK BAŞLI YAPI OLUŞTURULDU”


Kamuda sözleşmeli personel çalıştırmasının yaygınlaştırıldığını ve iş güvencesinin ortadan kaldırıldığını belirten Akyıldız, değişik istihdam şekilleriyle, kamuda çok çeşitli ve çok başlı bir yapı oluşturulduğunu söyledi. Akyıldız, “Özellikle memurlara vermeyi kabul ettikleri aylık 15 artı 15 YTL seyyanen zammı ve sendika üyesi memurlara verilecek olan artı 5 YTL toplu görüşme primini kabul etmelerine, hatta Kamu İşveren tarafının Uzlaştırma Kurulu’na gönderdiği resmi yazısında, toplu görüşme primi üzerinde mutabakat sağlandığı ifade edilmesine rağmen bu konuların, ‘o zaman tutanağa imza atsaydınız’ gibi mantığa sığmayan bir gerekçeyle yok sayılması memurlarımız açısından kabul edilemez bir durum” dedi.


Toplu görüşmede kabul ettiğini, görüşme sonunda inkar edildiğini ifade eden Akyıldız, memurlara, çalışanlara zam yapılmadığını, büyümeden pay verilmediğini, kamu çalışanlarının tehditle, baskıyla yıldırıldığını ve sesinin kısılmaya çalışıldığını söyledi.


“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN İPTAL EDİLMEYE MAHKUM”


Toplantı sonrasında basının “Sosyal Güvenlik Reformu tekrar Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilir mi” sorusuna Akyıldız, reformun yeniden Anayasa Mahkemesine götürme şanslarının olduğunun altını çizerek, yeni reformun da Anayasa Mahkemesi tarafından iptale mahkum olduğunu ifade etti.


Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda İstihdam paketinin görüşüleceğini anımsatan Akyıldız, istihdamla da ilgili hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sendikalara yeni denetim getireceği açıklamalarının hatırlatılması üzerine Akyıldız, kamu sendikalarının denetim mekanizması olduğunu vurgulayarak, yıl sonunda bilançolarının Çalışma Bakanlığı tarafından incelendiğini sözlerine ekledi.

1053400cookie-checkMemurlardan işe 1 saat geç gitme eylemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.