MHP’nin infaz düzenlemesinin amacı istismarcıları, katilleri, çete liderlerini tahliye etmek

Eylem NAZLIER / EVRENSEL İstanbul – MHP’nin “tüm ihtiyaçlara cevap verecek” bir infaz kanunu düzenlemesi önerisine hukukçular eski düzenlemelerin sonuçlarını hatırlatarak yanıt verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız “Tüm ihtiyaçlara cevap verecek” kalıcı bir infaz kanunu düzenlemesi önerisinde bulundu; cezaevlerinde yaşlı, hasta, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan hükümlülere de çeşitli infaz sistemlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Eşitlik için Kadın Platformundan (EŞİK) Avukat Yelda Koçak ve İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Yusuf Erdoğan, bugüne kadar iktidar tarafından hayata geçirilen infaz kanunu değişikliklerinin siyasi ve adli mahpuslar arasında yarattığı ayrımcılığı hatırlatarak asıl amacın kadın katilleri, çocuk istismarı ve katliam failleri için tahliyenin yolunu açmak olduğunu ifade etti.

TEK ENGEL VAR O DA SİYASİ
Çağrıyı yapan MHP olunca akla önce siyasi cinayet ve katliam failleri ile çete liderinin geldiğini söyleyen EŞİK’ten Av. Yelda Koçak, daha önceki infaz düzenlemelerinin hep onlar için yapıldığını hatırlattı. İnfaz kanununun yamalı bohçaya döndüğünü anlatan Koçak, hasta ve yaşlı mahpusların tahliyesi önündeki tek engelin siyasi raporlarıyla bilinen ATK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi iradesi olduğunu ifade etti. Cezaevlerindeki birçok hasta ve yaşlı mahpusun “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliye edilmediğine dikkat çeken Koçak, “Ceza kanunundaki ağır cezaların AKP-MHP iktidarının infaz düzenlemeleri yüzünden cezasız kalmaları, tahliye edilmeleri söz konusu. Bunu kolaylaştıracak bir düzenleme cezasızlığı daha da arttıracak” diyerek yapılacak her düzenlemenin kadınların ve çocukların aleyhine olacağını belirtti.

Kendi dosyasından örnek veren Koçak “Kadına yönelik şiddet faili erkeğin cezası ertelendi, hiç hapse girmediği için bu süreçte bir başka kadına da şiddet uyguladı. Kadın cinayeti nedeniyle cezaevine giren ve sonra şartlı salıverilmelerle çıkan kişiler ikinci, üçüncü cinayetlerini işliyor. Bunun sebebi bugüne kadar AKP ve MHP’nin yaptığı infaz düzenlemeleri” ifadelerini kullandı.

‘YASALARA DOKUNMA, UYGULA’
EŞİK olarak “Yasalara dokunma, uygula” dediklerini hatırlatan Koçak, “İnfaz yasasında tahliyeleri kolaylaştıracak bir düzenleme değil, aksi cezaların uygulanabileceği bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kadın katillerinin, çocuk istismarcılarının serbest dolaşmasının sebebi AKP-MHP’nin parça parça yaptığı infaz aflarıdır” dedi.

‘KEYFİ KARARLAR İLE TAHLİYELER ENGELLENİYOR’
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre nisan 2022 itibarıyla cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 hasta mahpus bulunduğunu söyleyen İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Av. Yusuf Erdoğan, “Tam teşekküllü üniversite hastanelerinin verdiği ‘Cezaevinde kalamaz’ raporlarının aksi yönünde rapor açıklayan Adli Tıp Kurumu (ATK) yaşam hakkı ihlaline neden olmaktadır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanına tanınan tahliye yetkisinin de ayrımcı şekilde uygulandığını ifade eden Erdoğan, Kovid-19 bahanesiyle 15 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren infaz kanunu değişikliğinin de TMK kapsamındaki mahpusları hariç bırakarak ayrımcılık yarattığını ve bu ayrımcılığın bugün büyük bir sorun haline dönüştüğünü söyledi.

Hasta mahpusların siyasi iktidarların konjonktürüne göre tutum alacağı bir mesele olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Hasta mahpuslar koşulsuz şartsız serbest bırakılmalı; bu bağlamda Adli Tıp Kurumu tek karar verici merci olmaktan çıkarılmalı ve infaz yasasında hasta mahpusların tahliyeleri önünde engel teşkil eden yukarıda belirttiğimiz yasal düzenlemeler ortadan kaldırılmalıdır” çağrısında bulundu.

Son zamanlarda Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulları kararları ile siyasi mahpusların infazlarının birden çok kez uzatıldığını da hatırlatan Erdoğan, “Kurullarının kendisini mahkeme yerine koyan, keyfi kararları ile karşı karşıyayız. Bu kararlar somut gerekçelere dayanmıyor. İdari ve gözlem kurullarının derhal kaldırılması gerektiğini; koşullu salıverme hakkını kazanmış mahpusların derhal tahliye edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz” dedi.

2746000cookie-checkMHP’nin infaz düzenlemesinin amacı istismarcıları, katilleri, çete liderlerini tahliye etmek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.