‘Müslümanlarla ilişkilere özen gösterir’

Vatikan’a bağlı kurumlardan biri olan Papalık Adalet ve Barış Kurulunun Başkanı Kardinal Raffaele Martino, 16. Benediktus’un Müslümanlarla ilişkileri geliştirmeye özen gösteren bir kişi olduğunu ileri sürdü. 

Kardinal Martino, İtalyan gazetelerinden La Repubblica’da bugün yayımlanan özel demecinde, 16. Benediktus’un 12 eylüldeki konuşmasının İslam dünyasında sebep olduğu tepkilere ilişkin soruyu, “Papa 16. Benediktus için İslam’la ilişkiler önemli. Bu konuda en ufak bir kuşku yoktur. 16. Benediktus’un açık bir insan olduğu ortada” diye yanıtladı. 

Martino, sözlerinin devamında, “Kendisiyle yaptığım tüm görüşmelerde, onun bir Papa olarak gerek diğer Hristiyan kiliseleri, gerekse İslam’la diyalogdan söz ettiğine tanık oldum. Bu konuda konuşmakla da kalmayıp benden bu konuda girişimlerde bulunulmasını da istiyor” ifadesini kullandı. 

Kardinal Martino, Ayasofya Müzesinde dün yapılan eyleme ilişkin soruya ise “Olay beni hayal kırıklığına uğratmıştır. Zira Papa, Ankara ve İstanbul’a, diyalog ve buluşmaya açık bir barış gezgini olarak gidecek” karşılığını verdi. 

Olayın büyütülmemesi gerektiğini belirten Martino, “İkinci Jean Paul de Türkiye’ye gittiğinde protestolar olmuş, Ağca Papa’yı ölümle tehdit etmişti. Türk hükümeti yetkililerinin, seyahatin güven içinde geçmesi için mümkün olan her şeyi yapacaklarından eminim” diye konuştu. 

Kardinal Martino, Papa’nın İstanbul’da olduğu sırada kentte düzenlenmesi öngörülen protesto mitinginin seyahat programında değişikliğe neden olup olmayacağına ilişkin bir soruya karşılık olarak ise şunları söyledi: 

“Kesinlikle hayır! Bazı hadiseler münferit olaylardır. Bunlar, tüm halkın düşüncesinin ifadesiymiş gibi yorumlanamaz. Papa, Ankara ve İstanbul’a diyalog ruhuyla gidiyor.”  

1141290cookie-check‘Müslümanlarla ilişkilere özen gösterir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.