‘İmtiyazlı ortaklıkçı’ Merkel önde…

Alman televizyonları tarafından yapılan seçim sonucu tahminlerine göre, genel seçimlerin galibi Birlik partileri (CDU/CSU) oldu. Alman ZDF televizyonu tarafından yapılan ilk tahmine göre, Birlik partileri yüzde 36,5 oranında oy alırken, SPD 33,2, FDP, 10,5, Yeşiller 8,1, Sol Parti de yüzde 8,1 oranında oy aldı.

Buna göre, Birlik partileri Federal Meclis’te 229, SPD 204, Yeşiller 50, FDP 65, Sol Parti de 50 koltuğa sahip olacak.

Özel RTL televizyonu tarafından yapılan ilk tahmine göreyse Birlik partileri 35,9, SPD 33,5, FDP 10,6, Yeşiller 8,4, Sol Parti de yüzde 8,6 oranında oy aldı.

”HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ AÇIKÇA BİZE VERİLDİ”
Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, vatandaşların yeni hükümeti kurma görevini açık bir şekilde kendilerine verdiklerini söyledi.
Merkel, seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, ”SPD ile Yeşillerin gitmesi iyi oldu. Ancak zorlu koalisyon görüşmeleri yapacağız” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering ise Birlik partilerinin 2002 yılındaki genel seçimlere göre oy kaybetmesini Merkel için bir yenilgi olarak nitelendirdi.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber de Sol Parti dışında tüm partilerle koalisyon için görüşeceklerini söyledi. 
 

SCHRÖDER: ”DEĞİŞİKLİK YAPMAK İSTEYENLERE İMKAN TANIMAYACAĞIZ” 
 
Öte yandan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ülkede iktidar değişikliği yapmak isteyenlere imkan tanımayacaklarını söyledi.

Schröder, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Berlin’deki merkezinde seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ”Birçok kişi tarafından inanılmayan bir sonuç elde ettik. İktidar değişikliği isteyenler başarısız kaldılar. Şımarık davranan Birlik partileri, böyle kötü bir sonuçla değişiklik yapamazlar. İktidarda değişiklik isteyenlere imkan tanımayacağız” dedi. Kesin sonuçların bu gece belli olması bekleniyor.

1114500cookie-check‘İmtiyazlı ortaklıkçı’ Merkel önde…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.