Muhafazakarlar zaferini ilan etti

Twitter’da eşini öptüğü bir fotoğraf paylaşan Cameron, “Herkes için parlak bir geleceğe” mesajını yazdı. Büyük bir yenilgi yaşayan İşçi Partisi Ed Miliband’ın ise istifa etmesi bekleniyor. Seçim sonuçları iki lideri de şaşırttı.

İngiltere seçimlerinde oyların yüzde 90’a yakını sayıldı, seçim böyle sonuçlanırsa Muhafazakar Parti parlamentoda 329, ana muhalefet İşçi Partisi de 233 sandalye elde edecek. İskoçya Ulusal Partisi SNP’nin 56, Liberal Demokrat Parti 8, Galler milliyetçisi Plaid Cymru 3, AB karşıtı UKIP 2 ve Yeşiller Partisi’nin 1 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Bu tabloyla göre Muhafazakarlar tek başına iktidar olacak. Başbakan Cameron için en kötü ihtimal ise Liberal Demokratlarla mevcut koalisyona devam etmek.
Parlamentoda çoğunluk için 326 sandalye gerekiyor. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar’ın 12, İskoç Ulusal Partisi’nin 59, Plaid Cymru’nun 4, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ve Yeşiller’in birer milletvekili çıkarması bekleniyor.

İSKOÇYA’YA YETKİ DEVRİ

Muhafazakar Parti’nin lideri David Cameron sabaha karşı yaptığı konuşmada yeni hükümetin tüm İngiltere’yi temsil edeceğini söyledi ve İskoçya’ya da “Yetki devrini olabilecek en hızlı şekilde yapacağız” mesajını verdi.

AZINLIK HÜKÜMETİ DE GÜNDEMDE

Muhafazakârarın lideri David Cameron mevcut sandalye sayısıyla koalisyona gerek duymadan bir azınlık hükümeti de oluşturabilir ve Başbakanlığa devam edebilir. Ancak Cameron’ın, Liberal Demokratlar ile Kuzey İrlanda partisi olan Demokratik Birlik Partisi ile koalisyon görüşmeleri yapabileceği belirtiliyor. Çıkış anketleri, 2010 seçimlerine kıyasla Muhafazakarların oylarını artırdığına işaret ediyor. 5 yıl önceki seçimlerde Muhafazakarlar 307 milletvekili çıkarabilmişti.

İŞÇİ PARTİSİ YIKILDI, MILIBAND İSTİFA EDEBİLİR

İşçi Partisi’nin oylarında ise üst üste ikinci seçimde de düşüş yaşandı. İstifa çağrıları yapılan İşçi Partisi lideri Ed Miliband, “Yaşananlar karşısında çok üzgünüm” dedi. Miliband’ın Pazartesi istifa etmesi bekleniyor. İşçi Partisi sadece İskoçya’da İskoçya Ulusal Partisi SNP’ye 41 sandalye kaptırdı.

LİDERLİĞİ KARDEŞİNE KARŞI KAZANMIŞTI

Çıkış anketlerine göre Ed Miliband öncülüğündeki İşçi Partisi, 2010 seçimlerine kıyasla 26 sandalye geride. Miliband, Tony Blair ve Gordon Brown sonrası İngiltere solunu toparlayacak isim olamadı. Parti kongresini de kardeşi David Miliband’e karşı kazanmıştı.

LİBERAL DEMOKRATLARDA HEZİMET

Seçim hezimet yaşayan bir diğer aday ise Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg oldu. Avam Kamarası’nda dün 57 milletvekili olan Liberal Demokrat Parti, bu seçimle tam 46 sandalye kaybetti. Liberal Demokratlar şu ana kadar sadece 8 milletvekili çıkarabildiler.

Liberal Demokrat Parti’nin lideri Nick Clegg yeniden milletvekili seçilse de Vince Cable, Douglas Alexander, Simon Hughes gibi partinin diğer önde gelen isimleri parlamentonun dışında kaldı. İşçi Partisi lideri Ed Miliband gibi, Nick Clegg’in de koltuğu sallanıyor. Seçimde ağır yenilgi alan Clegg’in de istifa etmesi bekleniyor.

DAR BÖLGE SEÇİM SİSTEMİ

Dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenen İngiliz seçim sisteminde, her seçim bölgesinde en çok oyu alan aday doğrudan milletvekili seçiliyor. Herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru orantılı olmayabiliyor.

Avrupa karşıtı UKIP ülke genelinde daha fazla oy almasına rağmen Avam Kamarası’na sadece 2 milletvekili gönderebiliyor.

İSKOÇ KIZ 20 YAŞINDA MECLİSE GİRDİ

İngiltere seçimlerinde en büyük sürprizi 20 yaşında AvamKamarası’na seçilen Mhairi Black yaptı. SNP’den İskoçya vekili seçilen genç kadın, 1667’den bu yana parlamentoya girmeyi başaran en genç milletvekili oldu.

20 yaşındaki SNP adayı Mhairi Black, İşçi Partisi’nden Douglas Alexander’ı Güney Renfrewshire seçim bölgesinde geride bırakmayı başardı. SNP’nin İskoçya’yı silip süpürmesi İşçi Partisi’ne de büyük şok yaşattı.

854410cookie-checkMuhafazakarlar zaferini ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.