Myanmar’da basın sustu

Askeri rejimin, gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddetin dünyaya duyulmasını önlemek için interneti kestiği yorumları yapılıyor.

İnternet kafelerin bugün kapalı olduğu, ana internet servis sağlayıcısı yardım masasının telefonlara cevap vermediği bildiriliyor.

Bu arada, Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun, Myanmar krizinin çözümüne yardım için birlikte çalışma kararı aldıkları bildirildi.

Öte yandan, Malezya’daki Myanmarlı göçmenler, Budist rahiplere destek için elçilik önünde gösteri yaptı.

Yaklaşık 2000 göçmen, “Demokrasi istiyoruz” sloganları atarken “Rahipleri ve halkı öldürmeye son verin” yazılı pankart taşıdılar.

Göstericiler daha sonra, olayların Myanmar’ın iç işi olduğunu söyleyen Rusya ve Çin’in büyükelçiliklerine doğru yürüyüşe geçti.

Avustralya’da da Myanmar’daki cunta karşıtları gösteri yaptı. Myanmar elçiliği önünde toplanan 100 kadar gösterici, bayrak yakarak oturma eylemi yaptı.

Polisle çatışmaya giren bazı göstericilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Muhalefet lideri Aung San Suu Kyi’nin posterlerini taşıyan göstericiler, harekete geçmesi çağrısında bulunmak için Çin elçiliğine yürüdüler.

GAZETELER YAYIN DURDURDU

Rahiplerin rejim karşıtı gösterilerinin dün kana bulandığı Myanmar’da, bazı özel gazete gruplarının Yangon’daki durumun giderek daha tehlikeli bir hal alması üzerine yayınlarını durdurduğu bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, durumun kötüleşmesi yüzünden gazete dağıtımının hemen hemen imkansız hale geldiğini ve Eleven Media grubuna ait 4 dergiyle Yangon Media grubuna ait 2 derginin yanı sıra Kamudra, Voice ve Market dergilerinin yayınını durdurduğunu açıkladı.

Satışların düştüğünü de belirten aynı yetkili, Pyi Myanmar adındaki bir başka grubun da faaliyetlerini tamamen durdurmasının beklendiğini kaydetti.

Öte yandan, ülkenin en büyük kentlerinden Yangon’da esnafın dükkanlarını açmadığı, sokaklarda polislerle askerlerin gezdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, otobüslerin alışılmış güzergahlarından gitmediğini, sokaklarda askeri kamyonların bulunduğunu, ekonomik faaliyetlerin de durma noktasına geldiğini aktardı.


ÖLDÜRÜLEN JAPON GAZETECİ


Bu arada Japonya’nın yeni Başbakanı Yasuo Fukuda, Myanmar’da bir Japon gazetecinin öldürülmesini kınadı, ancak bu ülkeye yardımlara devam edeceklerini açıkladı.

Fukuda, “Gerçekten çok üzgünüm. Bu olayı kınıyorum ve gazetecinin ailesine taziyelerimi sunuyorum” dedi ve ülkesinin Myanmar’a yaptığı insani yardımı askıya almayacağını duyurdu.

Japon hükümeti de yeni bir emre kadar vatandaşlarını Myanmar’a gitmemeleri konusunda uyardı.

Avustralya’nın Myanmar’daki Büyükelçisi Bob Davis ise kısa süre önce meydana gelen olaylarda öldürülenlerin sayısının resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olduğunu belirtti.

Davis, dün meydana gelen olaylardan sonra Myanmarlı yetkililerin 9 ölü 11 yaralı olarak açıkladığı rakamın gerçekleri tam olarak yansıtmadığını, çünkü görgü tanıklarının olayların meydana geldiği Yangon’un merkezinde çok daha fazla ceset gördüklerini ifade ettiklerini belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo ise Myanmarlı yetkililere, başta muhalif Aung San Suu Kyi olmak üzere siyasi mahkumları serbest bırakma çağrısında bulundu.

Myanmar’da askeri rejimin son olarak, gösterileri bastırmak için uyguladığı şiddetin dünyaya duyulmasını önlemek için interneti kestiği belirtilmişti.


 

1158880cookie-checkMyanmar’da basın sustu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.