Namık Kemal’in Londra’daki izi

Osmanlı aydını Namık Kemal 1867-1870 arasında Londra’da yaşadı. Namık Kemal, bir mektubunda “Londra bir memlekettir ki, burayı görmeyen rahatın mânâsını bilmez. Tütünsüzlükten sıkıntı çekeceğiz gibi görünür” diye yazar. Namık Kemal’in Londra’da yaşamış olan torununun torunu Osman Streater, annesi Nermin Hanım’ın başlattığı “Namık Kemal’in Londra’da yaşadığı eve ‘mavi plaket’ koydurma” çabalarını 22 Kasım 2013’de aramızdan ayrılıncaya kadar sürdürdü. Dostluk yapma fırsatı yakaladığım Streater’in ömrü ne yazık ki plaket çabalarına yetmedi.

Namık Kemal’in Londra’da izini sürenlerden birisi de Hürriyet’in 1970’lerde İngiltere Temsilcisi Nuyan Yiğit’ti. Yiğit, Gür Yayınları’ndan çıkan “Londra’yı Sever misiniz?” başlıklı 1992’de yayınlanan kitabında Kemal’in torunu Nermin Hanım ile görüşerek Namık Kemal’in izine düştüğünü anlatıyor.

Osman Streater’ın Londra’da Bizim’Kiler kitabımda yer alan 2008’de kaleme aldığı yazısından bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum dostlar:

Namık Kemal’in Londra’da yaşamış olan torununun torunu Osman Streater… Fotoğraf: Faruk Eskioğlu

Tek bizde, annemden bana kalan, yine tarihsiz fakat belli ki epeyi daha sonra yazılmış bir mektubunda, kendi başına tuttuğu bir apartmanın adresi var. O Kayazade Reşat’a yazdığı mektubu burada size gösteriyorum. Ve yeni harfe tercüme ediyorum. Her yazdığı kelime pek şairane değil, ama büyük şairlerin de küfür edebileceklerini gösteren hoş mektubu böyledir:

“Reşadım Evladım, Daha henüz yerleşebildim. Mektubuna cevap vermediğimi affet. İşte yeni adresim: 15, Charlotte Street, W. Fitzroy Square (Adresteki evin fotoğrafı yanda)* Kevkebe’yi Şarki’yi iade ettim, kim yazdıysa bir daha eline sxçayım. Köpek ürümesini bilmez, koyunu kurt çağırıp duruyor. Biz eşeğiz a, İstanbul bizden şeddeli, bizde uzun kulaklı. Biraz sabret – sana bir Shakespeare göndereyim ki görenler hayran olsun. Apartmanım gayet nefis: bir âlâ salonu, üç nefis yatak odası, bir mutfağı var. Ayda yüz on Frank. Lakin döşemesi bizim sahibenin. Görsen hayran olursun. Kibar olduk gitti. Bizim ‘Duruva’ dersi hayliden hayli ilerledi. Yani ‘Economie’ye’ yarı ettik evladım.

Kardeşin Kemal”

(Bunun anlatılacak tarafları var tabii. 6 Eylül 1869’da Namık Kemal Hürriyet’den ayrılmıştı. Nedeni Başyazar Ziya Bey’in (ilerde Ziya Paşa olacak) Mısır Hıdivinden Osmanlı hükümetine karşı ağır yazılar yazması için para kabul etmesiydi. Yeni apartmanında, Namık Kemal Fransız dostu ve öğretmeni Fanton’dan hukuk, yani Fransızca (‘droit’)- ‘duruva’ – dersleri alıyor, Londra’dayken ona ayda 1,000 Fransız Frangı maaş veren patronu ve dostu Mustafa Fazıl Paşa için özel bir çalışmalar yapıyordu.)

Namık Kemal’in mektubunda belirttiği adres Charlotte Street’e yakın 15 Fitzroy Square ve evin bulunduğu meydan… Fotoğraf: Faruk Eskioğlu

Geçenlerde, British Museum, yani Britanya Müzesi, bir bildiri yaptılar. Meşhur ve tarihi Reading Room’larına, yani okuma salonlarına, 19’uncu asrın orta yıllarında giriş için başvuran kişilerin isimlerini ve adreslerini kaydettikleri ciltler, seçkin okuyuculara açılmasına izin verilmiş. Ben de hemen izin istedim. Çünkü Namık Kemal’in o tarihi salonu ve kütüphaneyi sevdiğini biliyordum.

İzin verildi. Gittim. Koskocaman deri ciltleri el arabasıyla getirdiler, bıraktılar. 20 binden fazla kayıt okudum. Ve nihayet buldum. 18 Ağustos 1869’da British Museum cildine, Kemal Bey, yukarıdaki mektupta görünen yazısıyla, tabii ki o zamanki Arap harflerine alışmış bir Türk için zor gelen Batı harfleriyle, adını ve adresini yazmış. Adres de 14 St. Martin’s Street. Yani

Hürriyet’in basıldığı Rupert Street’e yakın, eski evleri bugün yıkılmış, kısa bir sokak. Mart 1868 mektubunda anlattığı müşterek kiralı apartmanlarının adresi olabilir. Ama mavi plaket işime yardım eden bir adres değil.

Bana görünüyor ki, Namık Kemal British Museum’e ilk girdiği zaman, Hürriyet’ten ayrılmayı düşünüyordu. Nitekim, biraz sonra, 6 Eylül’de, ayrılacaktı. Ve yeni apartmanı, British Museum’a yakın, dostu ve öğretmeni Fanton’un bildiğimiz evine komşu bir adreste olması lazımdı (ve oldu).

Bunlar hepsi güzel. Ama mavi plaket için, o adresi ispat edecek bir şeyi British Museum’da bulamadım demek. Bu iş beni sardı, bırakmam. Şimdi sizi daha sıkmayım, ama araştırmalarıma devam edeceğim, bir şeyler bulursam bildiririm. Annemin başladığı işi bitirip, Namık Kemal’e Londra’da mavi plaket koydurtmak çok istiyorum.

 

FOTO ALT YAZISI:

  1. Namık Kemal’in Londra’da yaşamış olan torununun torunu Osman Streater
2771570cookie-checkNamık Kemal’in Londra’daki izi
Önceki haberKemer, Kızılbük olmasın: Seçim bitti, orman yağması başladı!
Sonraki haberO genç tahliye edildi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.