NATO’nun gayri resmi toplantısı bitti

Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edildiği, resmi niteliği ve zabıtları olmayan toplantıların ana gündem maddelerini Afganistan, Kosova ve güncel koşullara kendini uyarlama arayışındaki ittifakın “dönüşümü” konuları oluşturdu. 

Savunma bakanlarının iki gün süren toplantıları sürecinde, terörizmle mücadele unsurunu “daimi gündem maddesi” olarak algılayan NATO’nun müttefikleri, Milli Savunma Bakanı Gönül tarafından Türkiye’deki son gelişmeler ve kararlar hakkında bilgilendirildi. 

Verilen bilgiye göre Gönül, konuşma ve temaslarında, “konunun ciddiyeti ve hassasiyeti çerçevesinde, önemli can kaybına neden olan, Kuzey Irak’tan kaynaklanan son PKK terör saldırıları ve TBMM’de kabul edilen, Türkiye’nin meşru savunma hakkının bir gereği olan tezkere konusunda” müttefikleri bilgilendirdi. 

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in, terörist saldırılar sonrasında İttifak adına yaptığı kınama ve başşağlığı mesajları için teşekkür eden Vecdi Gönül, “bugüne kadar yürütülen çabaların ve son olarak teröristlerle mücadele konusunda Irak’la imzalanan işbirliği anlaşmasının beklenen sonuçları henüz vermediğini, pek çok insan kaybına neden olan terör saldırılarının kamuoyunda haklı bir infiale yol açtığını, sabırların tükendiğini” muhataplarına anlattı. 

Gönül, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve bu ülke ile ilişkilerine verdiği önemi vurgulayarak Irak toplumunun hiçbir kesimiyle husumet bulunmadığını kaydetti. 

Ankara hükümetinin terörle mücadeledeki kararlılığını güçlü ifadelerle teyit eden Gönül, NATO müttefiklerinin de terörün her çeşidine karşı birlik ve dayanışma içinde olmaları gereğini vurguladı. 

Vecdi Gönül’ün bu konuşma ve mesajlarının ardından müttefikler adına görüş yansıtan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak’ın, terörizmle mücadelesini “soğukkanlı bir şekilde” sürdüren Türkiye ile “tam dayanışma” içinde olduğunu söyledi.

1160250cookie-checkNATO’nun gayri resmi toplantısı bitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.