‘Nazi avcısı’ Wiesenthal öldü

Wiesenthal, binden fazla Nazi’nin yakalanmasına yardım etti. Wiesenthal’in ölümü, internet sitesinde yayınlanan bir açıklamayla duyuruldu.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde bir mimar olan Wiesenthal, savaşın ardından yaşamını Nazi savaş suçlularını takip etmeye adadı.

Toplama kamplarında ölen yaklaşık altı milyon Yahudi’nin ‘sesi’ olarak tanımlanan Wiesenthal’in 89 akrabası da Naziler tarafından öldürüldü.

Yaşamının 50 yılını bu amaca adayan Wiesenthal, ırkçılık ve neo-Nazi hareket karşıtı bir mücadele verdi ve insanlığın Yahudi soykırımından bir ders çıkarması gerektiğini savundu.

“Tarihe bakıldığında, Naziler’in milyonlarca kişiyi öldürmesinin cezasız kaldığının görülmesini istemiyorum” diyen Wiesenthal 1945 yılının Mayıs ayında Mauthausen kampı Amerikan askerlerince kurtarıldıktan sonra serbest kaldı.

Wiesenthal kurtarıldığında 45 kilogram ağırlığındaydı. “Adalet olmadan özgürlüğün olmayacağının farkına vardım” diyen Wiesenthal, “Birkaç yıl adalet aramaya karar verdim, 50 yıl geçti” demişti.

Simon Wiesenthal’in yaşamındaki en büyük kırgınlığının, Gestapo lideri Heinrich Müller ve Auschwitz toplama kampının doktoru Josef Mengele’nin yakalanmasını sağlayamamak olduğu biliniyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Nazi avcısı Simon Wiesenthal ve yakalanmasına yardımcı olduğu cani Dr. Josef Mengele

1114630cookie-check‘Nazi avcısı’ Wiesenthal öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.