Nazi Partili milletvekili adayına tepki

Nazi ve aşırı ırkçı Stuart’ı aday listelerinden gösteren, Bush’un Cumhuriyetçi Partisi zor durumda kaldı. Amerikan Nazi Partisi, Stuart’ın seçilmesi için canla başla çalışılacağını açıkladı.

Montana Eyaleti’nde milletvekili seçimlerine Cumhuriyetçi Parti listesinden adaylığını koyan Shawn Stuart’ın Amerikan Nazi Partisi’ne üyeliği ortaya çıktı. Cumhuriyetçi Parti, Stuart’ın adaylığını bir “sızma harekâtı” olarak niteledi. Cumhuriyetçilere göre, Stuart Nazi üyeliğini başvuruda gizlemiş bulunuyordu. 

Aşırı ırkçı, siyahî Afrikan-Amerikan düşmanı Ku-Klux-Klan (KKK) ile yakın bağı bulunan A.Nazi Partisi, web sitesi üzerinden bir açıklama yaparak, Stuart’ın üyeliğini önceki gün doğruladı. ANP, bu üyesinin milletvekili seçimlerine Cumhuriyetçi Parti listesinden katılmasında, kendi açılarından bir sakınca olmadığını da bildirdi.

“The Montana Standard” Gazetesi’nde önemsiz bir ayrıntı gibi yer alan haberden sonra, Shawn Stuart’ın kuşkulu adaylığı birden ABD gündemine tırmandı. Nazi Partisi’nden sızma yaşayan Cumhuriyetçi Parti’nin üyeleri olaya büyük tepki gösterirken, geride yanıtlanmamış soru işaretleri kaldı. Öte yandan, Stuart’ın Montana Seçim Bürosuna yaptığı adaylık başvurusunun gözden geçirilmekte olduğu öğrenildi.

Milletvekili adayı Stuart, Genel Merkezi Minneapolis’de bulunan “ANP” ile bir bağı olmadığını ilk başta açıklayıp hakkındaki savları yadsımıştı. Ancak, Nazi Partisi’nin açıklamasından sonra, ilk söylediğindeki ısrardan vaz geçip doğruyu kabullenmek zorunda kaldı. 24 yaşındaki Stuart’ın “ANP”  ile bağı 5 yıl önceye uzanıyordu. Stuart, Amerikan Deniz Piyadesi olarak bulunduğu Irak işgâlinden sonra, açıklanmayan nedenlerle Ordudan ayrılıp sivil yaşama geçmiş, Montana’ya yerleşmişti. Nazinin, Montana’da bir teknik yüksek okulda hâlen öğrenci bulunduğu alınan bilgiler arasındaydı. Ayrıca, Stuart’ın Irak’ta iki büyük çatışmaya katıldığı, adaylık bilgileri arasında yer alıyordu.

Cumhuriyetçi Parti’yi karıştıran bu olayın ardından, ana rakip parti durumunda olan Demokratlar’ın eleştiri yağmuru başlamakta gecikmedi. Bununla birlikte, Montana’daki İnsan Hakları Örgütü’nün, Stuart’ın da düşünce özgürlüğü adına adaylık hakkı olduğu, bunun demokratik kabul  edilmesi yönündeki açıklaması, beklenmeyen bir gelişme olarak siyasi çevrelerce yorumlandı.

Nazilerin  www.nsm88.com/press  adlı sayfasında destek gören Stuart’ın, oy listelerinden adının çıkarılıp çıkarılmayacağı kadar, eğer seçilirse milletvekili olarak azınlıklar, Afrikan-Amerikanlar, eşcinseller, Yahudiler ve insan hakları savunucusu her türden politik tarafa karşı nasıl bir tavır içinde bulunacağı, şimdiden merak konusu oldu.

1126610cookie-checkNazi Partili milletvekili adayına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.