‘İngiliz ajanı IRA mı öldürdü?’

Geçen Aralık ayında 20 yıl boyunca İngiltere adına casusluk yaptığını açıklayan Donaldson, Sinn Fein’den atılmıştı. 


The Guardian gazetesi, konuyla ilgili yorum yazısında, barış sürecinin bir darbe aldığını belirterek “IRA’nın bu cinayetle bir ilgisi olup olmadı en önemli siyasî soru” olduğunu belirttti.


Gazete şu yorumu yaptı:


“Bu sorunun yanıtı, Kuzey İrlanda’nın geleceğinin ne olacağı sorusunun da yanıtı olacak. Eğer Donaldson cinayetiyle IRA’nın bir ilişkisi varsa, barış süreciyle ilgili umutlar da uzun süre rafa kalkacak. Bu şartlar altında Tony Blair ve Bertie Ahern’ün görüşmeleri sürdürmesi mümkün olmayacak. Donaldson’ın öldürüldüğünün duyulmasından bir saat sonra IRA ve Sinn Fein liderleri yayınladıkları açıklamalarla bu cinayetle hiçbir ilgileri olmadığını kesin bir dille ifade ettiler. Tony Blair bu açıklamaları tatmin edici buldu ve planlarda bir değişiklik olmayacağını açıkladı.”


The Guardian “Ancak bu tür cinayetler, İngiltere’ye bağlılıktan yana Protestan toplumunun en katı tutumlu oluşumu Demokratik Birlik Partisi lideri Ian Paisley’nin görüşmeleri geciktirmesi için uygun zemini hazırlıyor. Donaldson cinayetiyle ilgili soruşturma, IRA’nın ellerinin temiz olduğunu doğrulayana kadar şüpheler sürecek” diye devam etti.


Daily Telegraph ise Kuzey İrlanda Meclisi için hiçbir umut olmadığını ve Başbakan Tony Blair’in de artık bunu kabul etmesi gerektiğini savundu.


Hükümetin IRA’ya gereğinden fazla taviz verdiğini yazan The Daily Telegraph yazısını şu değerlendirmeyi yaptı:


“Siyasî girişimlere ara vermek gerekiyor. Sinn Fein ve IRA bir kez daha sorumlu, yasalara bağlı bir hükümet kurmaya uygun olmadıklarını gösterdiler. Bundan böyle, Tony Blair için tek mantıklı politika, Kuzey İrlanda’da Meclis’in yakın gelecekte işler hale gelmesinin mümkün olmadığını kabul etmek ve utanç dolu bir taviz döneminin sonuna gelindiğinin işaretini vermek olacaktır.”

789830cookie-check‘İngiliz ajanı IRA mı öldürdü?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.