‘İngiliz vatandaşlığı için izin alın’

Kaleli, İngiliz vatandaşlığına geçmek isteyen veya İngiliz vatandaşlığını kazanan bir Türk vatandaşının bu işlemi yaptırmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.


Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Bahadır Kaleli, İngiliz vatandaşlığını kazanma hakkı elde etmiş bir Türk vatandaşının, İngiliz vatandaşlık belgelerini almadan önce Başkonsolusluktan izin belgesi talep etmesi gerektiğini açıkladı.


İzin belgesi ile birlikte yapılan başvuruların Türkiye İçişleri Bakanlığına iletildiğini ve ilgili makamlarca izin belgesi düzenlendiğini kaydeden Kaleli şunları söyledi: “İzin belgesi alan vatandaşımızın, İngiliz vatandaşlığını aldıktan sonra, durumu en geç üç yıl içinde Başkonsolosluğumuza bildirmesi ve İngiliz vatandaşlığını kazandığını belgelemesi, bu arada izin belgesini iade etmesi gerekmektedir”


Kaleli, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanun’unda değişiklik yapan 13.02.1981 tarih ve sayılı kanunun 22. maddesine uyarınca izin almaksızın kendi istekleri ile yabancı bir devlet vatandaşlığına geçen vatandaşların bu durumu kendiliklerinden bildirmeleri halinde çifte vatandaş olmalarına izin verildiğini belirtti.


İngiliz vatandaşlığına geçmek isteyen veya İngiliz vatandaşlığını kazanan vatandaşların bu işlemi yaptırmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu kaydeden Kaleli, “Gerek mevzuatımıza, gerek İngiliz kanunlarıyla çifte vatandışlığa izin verildiği için, bu işlemi yaptırmaları vatandaşlarımızın menfaatinedir. İlgili kanunda belli bir süre öngörülmemekle birlikte. Mümkün olan en kısa sürede bu işlemin yaptırılması tavsiye edilmektedir” dedi.


GEREKLİ BELGELER


İzin Belgesi ile birlikte neler isteniyor?


1-Doldurulmuş ve imzalanmış iki adet başvuru formu. (www.turkishconsulate.org.uk adresinden bulmanız mümkün)
2-İngiliz vatandaşlığına geçeciğini belgelemesi (Yemin belgesenin iki fotokopisi)
3-Nüfus cüzdanının aynı sayfada önlü arkalı fotokopisi
4- Dört adet fotoğraf
5-Harç bedeli 


FOTOĞRAF: Londra Başkonsolusu Bahadır Kaleli

794370cookie-check‘İngiliz vatandaşlığı için izin alın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.