İngiliz yazarın kitabı KKTC’de tanıtıldı

“Biz Barıştan yanayız..Ama önce tüm dünya gerçekleri öğrenecek, kabul edecek ve Türk’e yaşatılan onlarca trajediye rağmen hala barış sevdalısı olduğumuzu görünce, insana verdiğimiz değere şapka çıkartacak”

 Bu sözler “Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm” adlı kitapta yer alan hikayenin felsefesini yansıtan arka sayfadaki sözler.

Kıbrıs’ta EOKA’nın faaliyete geçtiği dönemden 1974 yılına kadar uzanan süreçte, 1950’li yıllarda görev yapan bir İngiliz askeri olan Alex ile Kıbrıslı bir Türk kızı Leyla arasındaki aşk hikayesi aslında belgelerle Kıbrıs tarihine ışık tutan bir yapıt.

İngiliz ordusunda görev yapan ve Kıbrıs’taki olayları yakından gözlemleyen, değerlendiren Harry Blackley’in yazdığı “ Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm” adlı kitapta, Kıbrıs tarihine damgasını vurmuş isimlerden Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Denktaş’ın yaptıkları da anlatılıyor.
 Hem bir aşk hikayesi hem de bir belgesel niteliğinde olan kitabın arka kapağında “Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm”ün içeriği şu sözlerle özetleniyor:

“…Hikayesi yalnızca Kıbrıs’ta yakın tarihte yaşanan olaylara politik ve sosuolojik açıdan gözler önüne sermekle kalmayıp, romanın başkahramanları Leyla Özkara ve Alex Forbos’un iç dünyalarına da ışık tutuyor.

Yazarın kitabı yazarken yaptığı detaylı araştırmaya, tarihi gerçekleri ve olguları yansıtmasındaki cesaretine, Kıbrıs’ın dillere destan güzelliklerini anlatırken kurguladığı söyleme hayran kalmamak elde değil.”

Yazar, Kıbrıs’ta bugün bile bizi hayrete düşüren kahramanlıklara imza atmış Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş gibi gerçek öncülere haklarını teslim ederken onca isimsiz kalmış kahramanın, Kıbrıslı Türk aydınların, kadınların, annelerin, köy muhtarlarının ve mücahitlerinin önünde saygıyla eğiliyor”

Kitabın tanıtım törenine Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş Avusturalya’dan gelen yazar Harry Blakley ve eşi kitabı Türkçeye çeviren Şirin Ökyayuz, kitabın yayımcısı April Yayıncılık ortaklarından Kemal Egemen İpek,  kitabın yayımlanmasında katkıları olan Ramadan Cemil Ailesi mensupları, TC Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan’ın eşi Sefire Hale Karahan,  sivil toplum örgütleri temsilcileri sanatçı ve yazarlar katıldı.

Ramadan Cemil İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Işın Ramadan Cemil’in açılış konuşmasıyla başlayan kitap tanıtımın etkinliğinde sırasıyla kitabı yayınlayan kuruluş A.P.R.I.L Yayıncılık’ın Ortaklarından Kemal Egemen İpek, Yazar Harry Blackley ve 1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından konuşmalar yapıldı.

CEMİL

Ramadan Cemil İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Işın Ramadan Cemil  konuşmasında, Kıbrıs Türk İnsanının geçmişte verdiği varoluş mücadelesinin anlatıldığı böylesine önemli bir romanın tanıtımına ev sahipliği yapmanın kendilerini gururlandırdığını ifade ederek, kitabın herkes tarafından okunmasını istedi.

‘Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm’ adlı romanın halasının kızı Şirin Okyayuz Yener tarafından çevirisinin yapıdığını da ifade eden Cemil, İngiliz Yazar tarafından kaleme alınan değerli kitabın devamını büyük bir heyecanla bekleyeceklerini kaydetti.

İPEK

April Yayıncılık Ortaklarından Kemal Egemen İpek de konuşmasında yayınevi olarak Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm’ü Türkçeye kazandırmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, basımında emeği geçenlere başta Ramadan Cemil Ailesi olmak üzere TC Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan, Rauf Denktaş, Yazar Blackley, Çevirmen Yener’e teşekkürlerini sundu.

BLACKLEY

Yaşamını Avusturalya’da sürdüren İngiliz Yazar Harry Blackley konuşmasında kitabının içeriğinin Kıbrıslı Türklerin hikayesini yansıttığını vurguladı.

Blackley  ünlü İngiliz Yazar Shakespeare’in “Hayat bir sahne ve bizler de oyuncularıyız’ sözünü anımsatarak, Kıbrıs’ta geçmişte nelerin yaşandığını bilen birisi olarak kendisi de göçüp gittiğinde geride nelerin olup bittiğini kendisinden sonra geleceklere aktarmak istediği  için “Kıbrıs’ta Aşk ve Ölüm” adlı kitabı yazdığını söyledi. Blackley, Dr. Jıvago romanının Rusya’nın tarihini, Rüzgar Gibi Geçti romanının Amerikan İç savaşını en çarpıcı şekilde aktaran yapıtlar olduğunu anımsatarak daha birçok önemli tarihi olayların ünlü yazar ve şairler tarafından kaleme alındığını belirtti. Yazar, kendisinin de bu eseri  “Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı şiddet, yalan ve propganda yanında aşkı “ anlatmayı istediğini, bunun Kıbrıslı Türklerin  hikayesi olduğunu vurguladı.

DENKTAŞ

Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da konuşmasında İngiliz Yazar Harry Blackley’e yazdığı değerli eser için teşekkür ederek, romanın Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklerin bildiği yaşadığı acıları anlattığını söyledi.

Kendisi ile ilk olarak temasa geçen  İskoç Yazarın böyle bir kitap yazacağına dair görüş belirttiğinde ona pek inanmadığını ifade eden Denktaş, ancak bir süre sonra bunu gerçekleştiren Blackley’i karşısında hem de romanını Türkçe olarak tamamlamış olarak gördüğünde onun ciddi olduğu kadar dediğini yapan ‘inat’ birisi olarak tanıdığını kaydetti.
 Rauf Denktaş, kitabın herkes tarafından özellikle gençler tarafından okunması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs konusundaki gerçeklerin tam olarak yeni kuşaklar tarafından bilinmediğini ifade eden Denktaş, Kıbrıs konusunda tehlikeli gelişmelerin yaşanmakta olduğunu da belirtti.

 

1137810cookie-checkİngiliz yazarın kitabı KKTC’de tanıtıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.