‘İngilizler Başsavcıyı ayarladı mı?’

Almanya’da yayımlanan Frankfurter Allgemeine Zeitung, Lüksemburg’taki AB Daimi Temsilciler Toplantısı sırasında Avusturya’nın Hırvatistan ile de görüşmelerin başlaması için yaptığı baskıdaki düğümün nasıl çözüldüğü konusunda öngörüde bulundu.


Gazeteye göre ilk raporunda Hırvatistan’ın savaş suçlusu generalin Lahey Adalet Divanı’na çıkarılması konusunda işbirliğini yeterli görmeyen BM Başsavcısı Carla del Ponte’nin görüşmeler sırasında raporunu olumluya çevirerek Hırvatistan’a yeşil ışık yakılmasındaki bit yeniğini, Türkiye lehine düğümü çözmek isteyen İngilizlerin Başsavcıyı telefonla aramış olma olasılığına bağladı.


Frankfurter Allgemeine Zeitung “Hırvatistan’la müzakerelere başlanması kararının alındığı koşullar herkesin ağzında kötü bir tat bıraktı” yorumunu yaptı.


TÜRKİYE’YE KARŞI HIRVATİSTAN KARTI


Almanya’da yayımlanan Die Tageszeitung ise Hırvatistan’la Türkiye’nin görüşmelere başlaması arasında bağ kurulmasının rahatsız edici olduğunu belirtti. Gazete “Brüksel’de Tehlikeli Oyunlar” başlıklı haberinde “Avusturya, Hırvatistan’ın savaş suçu zanlılarının iadesi konusunda Lahey’deki mahkemeyle gerçekten işbirliği yapıp yapmadığına bakmadan Türkiye konusunda uzlaşmaya varılmasını son dakikaya kadar engelledi” diye yazdı.


Gazete, “Demek ki Avrupa sahnesinde istediklerinizi kabul ettirmek için güçlü argümanlar ya da dürüst talepleriniz olmasa da pazarlık gücünüzün olması yeterli” diye devam etti.


AVUSTURYA BASINI: SONUÇ ALDIK


Öte yandan Avusturya gazetesi, Die Presse, Viyana Hükümeti’nin Hırvatistan konusundaki ısrarının sonuç verdiğini yazdı.


“Hırvatistan’la müzakerelere başlanması için Savaş Suçları Mahkemesi’yle işbirliği yapma şartı hiç gündeme getirilmemeliydi” yorumunu yapan gazete şöyle devam etti:


“Türkiye’yi bir kenara bırakalım, Hırvatistan, Avrupa Birliği üyeliği’ne Romanya ve Bulgaristan’dan daha hazır durumda. Avusturya Hırvatistan’da en fazla yatırımı olan ülke. Doğal olarak hükümet halkının çıkarlarımızı savundu ve Türkiye üzerinden Avrupa Birliği’yle girdiği savaşta gerçek bir zafer elde etti.”


İLGİLİ HABER: Hırvatistan’ın da yolu açıldı

784140cookie-check‘İngilizler Başsavcıyı ayarladı mı?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.