İngiltere Afganistan’da teröristiyle görüşecek

Haberde Başbakan Brown’un Afganistan’da ölen İngiliz askerlerinin sayısını düşürmeyi hedefleyen yeni stratejisinin ilk ipuçlarını Cumartesi günü Helmand’daki İngiliz askeri üssüne beklenmedik ziyareti sırasında verdi.

The Observer, adını vermeden Brown’a yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Başbakanın Taliban’a yakın isyancılarla görüşmeye ve onları taraf değiştirmeye ikna etmeye ağırlık vermekten yana olduğunu yazdı.

The Observer başyazısında da bu konuyu ele aldı. Ayrıca, “Afganistan’da değişim içerden doğru yaşanmalı” başlıklı yazıda bir kez daha, hem Afganistan’daki İngiliz ve NATO birliklerini çekip hem de nasıl ülkenin El Kaide’nin üssü haline gelmesinin engelleneceği sorusunun hala yanıtsız olduğu belirtti.

Hükümetin bu yüzden kendisini bir türlü geri çekilemeyeceği başarısız bir müdahele açmazının içinde bulduğunu yazan The Observer, “iki seçenek var ikisi de riskli” ddiyerek şöyle devam etti:

“Taliban’ı yerle bir etmek için ne gerekiyorsa yapmak, Afganistan’ın altyapısını yeniden inşa etme ve ülkenin siyasetini yeniden şekillendirmekte ısrar etmek yani en az bir on yıl daha bu ülkede kalmayı göze almak -ki İngiltere kamuoyu bu konudaki istekliliğini hızla kaybediyor, ya da aşamalı bir askeri çekiliş için takvim belirlemek.”

The Observer, sonunda belki de çözümün batıdan değil otuz yıldır dış müdahelelerle sorunları iyice çığrından çıkan Afganistan’ın kendi haline bırakılmasıyla bulunması gerekeceğini önerdi.

BAŞKA TAKTİK LAZIM

The Independent on Sunday gazetesindeki bir makalede aynı konuyu işleyen “Milyonlarca kurşun: İngiliz ordusunun Afganistan’daki gerçek hikayesi” adlı kitabın yazarı James Fergusson da “Taliban ile barış mümkün” diye yazdı.

Fergusson, Afganistan’da geçen hafta yapılan seçimlerin başarısızlığının bu ülkede silah zoruyla istikrar sağlamaya çalışmanın ne kadar nafile olduğunu gösterdiğini, artık taktik değiştirmenin zamanı olduğunu savundu.

The Sunday Times ise hem Başbakan Brown’un Afganistan’dan çekilme sinyalleri verdiğini hem de İngiltere ordusunun yeni Genelkurmay Başkanı General Sir David Richards’ın, bu ülkedeki asker sayısını artırmak için hükümetle dişe diş bir mücadeleye girişme niyetinde olduğunu aynı sayfada duyurdu.

FOTOĞRAF: Afganistan’da ölen İngiliz askeri ülkesine getirilirken

824390cookie-checkİngiltere Afganistan’da teröristiyle görüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.