‘İngiltere artık uzun dönem terör hedefi’

The Sunday Times gazetesi, birinci sayfasından duyurduğu habere göre, dört sayfalık bilgi notu, 7 Temmuz saldırılarından önce, nisan ayında hazırlanmış ve hükümete sunuldu. Bilgi notunda, ”Irak’taki savaş, uluslararası terör tehdidini arttırdı, bu tehdit uzun süre devam edecektir. Ayrıca savaş, teröristlerin Batı’ya saldırma azim ve kararlılığını güçlendirirken, saldırmaya niyeti olmayanlar içinse bir motivasyon yarattı” ifadesine yer verildi. Bilgi notu, ayrıca kaygı verici bir gelişmeyi de, Irak’ın militanlar için ”bir eğitim alanı” işlevi görüyor olması olarak saptadı.


Başbakan Blair, 7 Temmuz saldırılarıyla Irak savaşı arasında bir bağlantı olmadığını, eylemcilerin şer ideolojisinden beslendiklerini öne sürmüştü.


“BLAİR MAHÇUP OLACAK”


The Sunday Times gazetesi gibi, bugünkü sayısında Irak savaşının İngiltere üzerinde yarattığı tehdidi irdeleyen The Observer gazetesi de, yine başka bir raporu, ancak bu kez hükümetin yaptırdığı bir çalışmanın ayrıntılarını duyurdu okuruna.


Önümüzdeki haftalarda tamamlanacak olan ve İçişleri Bakanı Charles Clarke tarafından yaptırılan çalışma, Irak savaşı ile 7 Temmuz’da Londra’daki ulaşım sistemini hedef alan intihar bombacılarının eylemleri arasında bağlantı kurdu.


The Observer’a göre, rapor göçmen ailelere mensup İngiliz vatandaşı olan dört intihar eylemcisinin radikalleşmesine neden olan etkenleri inceledi. Bu etkenler arasında, İngiltere’nin dış politikası, özellikle de, Irak savaşı kilit neden olarak ortaya çıktı. Diğer unsurlar ise, ekonomik açıdan mahrumiyet ve sosyal yabancılaşma olarak sıralandı.


The Observer gazetesine göre, rapor, Irak savaşını savunurken, ”işgalin İngiltere’yi daha güvenli yapacağını” öne süren Başbakan Blair için bir mahcubiyet nedeni oluşturacak.


 

789630cookie-check‘İngiltere artık uzun dönem terör hedefi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.