Nükleer silahsızlanmaya doğru…

BM’deki Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasını gözden geçirme toplantıları sona erdi. İmzası olan 189 ülke, ayrıntılı nihai belge üzerinde anlaşma sağladı.

Genel Kurul’da alkışlar ile kabul edilen 28 sayfalık nihai belge, tüm dünyada nükleer silahsızlanma yönünde adımlar atılmasını hedefliyor.

Güvenlik Konseyi’nin nükleer silaha sahip 5 daimi üyesi, silahsızlanma çabalarını hızlandırma ve nükleer silahların önemini azaltmaya yönelik somut adımlar atma sözü veriyorlar.

Ayrıca 2012’de, Orta Doğu’nun nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmasına yönelik bir konferans düzenlenmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, İsrail’in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşmasına taraf olmasının önemine vurgu yapılıyor.

Nihai belgeye göre 189 ülke, belgenin uygulanmasıyla ilgili 2014 yılında bir ilerleme raporu yayınlayacaklar. 2015 yılında ise bir sonraki gözden geçirme toplantısı düzenlenecek.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ellen Tauscher, nihai belgenin Başkan Obama’nın nükleer silahsızlanma konusundaki vizyonunu yansıtttığını belirtti.

Amerikalı yetkili, İran ve Kuzey Kore’yi de nükleer çalışmaları nedeniyle eleştirdi.

1245710cookie-checkNükleer silahsızlanmaya doğru…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.