Olli Rehn’den sivil destek

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye’nin, reform sürecine tam kararlılıkla ve yeniden hızla başlaması gerektiğini söyledi.


Rehn, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki temasları sırasında iki çağrısının olacağını söyledi. Rehn, bu çağrıları, reform sürecine tam kararlılıkla ve hızla yeniden başlanması ve Türkiye’nin, müzakereler başlamadan önce kabul ettiği yükümlülükleri, bu çerçevede Gümrük Birliği Ek Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmesi olarak sıraladı.


KIBRIS: Finlandiya’nın Kıbrıs meselesiyle ilgili formülünün içeriğine ilişkin bir soru üzerine ise Rehn, “Çok iyimser bir havaya girmek istemiyorum ama cesaret verici bir durum söz konusu” dedi. Rehn, Finlandiya’nın girişimine destek verdiklerini bildirdi.


SİVİL-ASKER İLİŞKİLERİ: Türkiye’nin özellikle son yaptığı reformlarla gurur duyması gerektiğini kaydeden Rehn, sivil-ordu ilişkilerinin demokratikleşmesi bakımından önemli reformlar olduğuna işaret etti. Rehn, bu çabaların devam etmesi gerektiğini söyleyerek, “Çünkü Avrupa demokrasisinde ordu, sivil denetim altındadır” ifadesini kullandı.


TCK 301. MADDE: Hükümetin, TCK’nın 301. maddesini kaldırmaması halinde neler olabileceğinin sorulması üzerine de Rehn, “Türkiye’nin bir dostu olarak 301. madde konusunda son derece açık davrandığına ve görüşünü dile getirdiğine” dikkati çekti. Rehn, tam ifade özgürlüğünün Türkiye’de sağlanmasının Türk halkının çıkarına olacağını belirtti.


 



 

1034100cookie-checkOlli Rehn’den sivil destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.