Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin evine baskın

Polis, ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in bulunduğu eve baskın düzenledi.

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyelerinin bulunduğu eve baskın düzenlendi. Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in baskınla evlerinden alındığını duyurdu.

Erdinç Aslan, Ayhan Gün ve Yurdagül Gümüş’ün gözaltına alındığı bilgisini de paylaşan Halkın Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ölüm orucunda olan ve Grup Yorum üyesi olan müvekkillerimiz Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in kaldığı evin basıldığı, evde bulunanların ters kelepçeli halde bekletildiği evde aramanın devam ettiği bilgisi verildi.

Müvekkillerimizin rızasının yokluğu gözardı edilerek yapılacak bir müdahale sonucunda meydana gelebilecek her olumsuzluk karşısında, müdahaleyi gerçekleştiren doktorların ve buna zorlayan polislerin uluslararası anlamda sorumlulukları doğacaktır.

Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve iç hukuka uyarlamak amacıyla meclisten geçirdiği biyo-tıp sözleşmesinin 5. maddesi ve diğer birçok uluslararası sözleşmeye göre ilgili kişinin muvafakati bulunmaksızın tıbbi müdahalede bulunulması yasaklanmıştır.

Ölüm orucu direnişçilerine daha önceki kitlesel ölüm orucu eylemlerinde irade dışı müdahale işkencesi denenmiş ve bu müdahaleler, eylemcilerin hayatını kaybetmesine, sakatlanmasına veya vücudunda kalıcı hasarlar oluşmasına sebebiyet vermiştir.

Müvekkillerimizin sağlığında bu denli olumsuzluklara yol açabilecek olan her türlü müdahale işkencedir. İşkence insanlık suçudur! İşkence suçunun zamanaşımı yoktur!

Baskın sırasında evde bulunan iki kişinin kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra gözaltı yapılmadan evden ayrılmış olduğu bilgisi verildi. Müvekkillerimiz İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’e ilişkin bir bilgi alamıyoruz şu anda.

Erdinç Aslan, Ayhan Gün, Yurdagül Gümüş’ün gözaltına alındığı bilgisi verildi.”

GRUP YORUM: ÜYELERİMİZ ÜMRANİYE DEVLET HASTANESİNDE

Baskınla ilgili açıklama yapan Grup Yorum ise ailelerin hastane hastane dolaşarak Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in Ümraniye Devlet Hastanesine götürldüğünü öğrendiği bilgisini verdi. Zorla müdahalenin doğuracağı riske dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek

“Gece 03:30 saatlerinde ölüm orucunda olan üyemiz İbrahim Gökçek, Helin Bölek polis tarafından gözaltına alındı üyelerimizin sağlık durumu açısından çok kritik bir aşama bugün İbrahim Gökçek’in 268.Günü Helin Bölek’in 265. günü. Zorla müdahale edilirse bu aşamada katletmek demektir bu. Arkadaşlarımız Helin Bölek ve İbrahim Gökçek Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesindeler. Helin’in kaydı var. Zorla müdahaleyi kabul etmiyorum diye beyanda bulunmuş. Tüm halkımızı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sahiplenmeye çağırıyoruz.”

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: ZORLA MÜDAHALE ETİK İHLALİ

Açlık grevleri süreçleri üzerine çalışmalarıyla bilinen Adli Tıp Uzmanı Şebnem Korur Fincancı, uzamış açlık nedeniyle sağlık durumları iyi durumda olmayan bu kişilere zorla müdahalenin bu olumsuzluğu artıracağına dikkat çekti. Fincanı, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu.

“Akıl alır gibi değil! Helin ve İbrahim’i ev basıp almak ne demek? Zaten uzamış açlık nedeniyle sağlık durumları ortada. Böyle bir muameleye maruz kalmak sağlıklarını daha da olumsuz etkileyecektir. Beslenmeyi kabul etmeyen bir insana zorla müdahale de bu olumsuzluğu artıracaktır. Kaldı ki Dünya Tabipler Birliği Malta Bildirgesine göre zorla müdahale etik ihlaldir. Ev basıp bu durumda insanları zor yoluyla götürenler ayrıca vücut dokunulmazlığına karşı yaşamsal tehlikeye yol açacak düzeyde yaralama suçunu işlemektedirler.”

2395640cookie-checkÖlüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin evine baskın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.