Omay Hanım uğurlandı

Geçen pazar sabahı yaşamını yitiren Kıbrıs Türk Cemiyeti (KTC) eski başkanı Mustafa Gençsoy’un eşi Omay Gençsoy, perşembe günü saat 11’de Süleymaniye Camii’de kılan cenaze namazı sonrasında defnedilmek üzere Kıbrıs’a götürüldü.

Omay Gençsoy’un cenaze namazına KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Temsilcilik ataşeleri, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Aysın Yılmaz, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Jale Özer ile dernek başkanları, işadamları, öğrenciler ile kalabalık dost ve arkadaş grubu katıldı.

Geçen yıla kadar KTC’ye 42 yıl boyunca başkanlık yapan Mustafa Gençsoy’un cenazede zorlukla yürüdüğü ve çok bitkin olduğu görüldü.

OMAY GENÇSOY?

Omay Gençsoy ve eşi Mustafa Gençsoy denilince akla “KTC”, KTC denilince de Gençsoylar gelir…

1975’te evlenen Omay ve Mustafa Gençsoy çifti yaşamını toplumsal çalışmalara adadı. Gençsoyların herşeyleri KTC, Kıbrıs çözümü ve Londra’daki Türk toplumu…
Mustafa Gençsoy 1951’de kurulan KTC’nin 1971-2013 arasında tam 42 yıl başkanlığını yaptı. Bu süreçte Omay Hanım onun en büyük yardımcısı ve sağduyusuydu.

KTC toplum tarihinde önemli… 1963 Kıbrıs olayları ve 1974 harekatında Londra’daki toplumun refleksiydi. 1974 Wimpy Grevi’nde grevcilere ev sahipliği yaptı. 1970’lerde ilk Türkçe haftasonu okullarının açılmasına ön ayak oldu. Menderes, Ecevit, Türkeş ve Denktaş gibi siyasilerin toplumla buluştuğu bir mekandı. İngiltere Türk Dernekleri Konseyi ve Türk Futbol Federasyonu’nun kurulmasında da ilk harcı atanlar arasında yer aldı. Halen toplumun en büyük arşivine sahip tek kurum. Ayrıca toplum üyesi gençlerin uygun fiyata sıcak çorba içebileceği, maç izleyip internet kullanabileceği bir buluşma yeri. Bütün bu çalışmaların arkasında Omay Gençsoy’un emeği ve desteği önemli bir yer tutuyor.
Omay ve Mustafa Gençsoy’un son uğraşları Kıbrıs’taki Mal Müdürlüğü’ne (Evkaf) ait olan “34-35 D’Arbly Street W1 8EY” adresindeki KTC mekanının tasfiyesini engelemekti. Toplum için önemli bir adres olan KTC binası 2017’de satılıp yerine Kıbrıs Türk toplumuna hizmet etmek üzere Kuzey ve Güney’de yeni birer bina alınması planlanıyor… Gençsoylar “Asırlık Çınar” diye tanımladıkları KTC’yi ve mekanını koruma mücadelesinde Londra’daki toplumdan hakettikleri desteği bulamamıştı.

853240cookie-checkOmay Hanım uğurlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.