Ortaklık toplantısı kurtlar sofrasına döndü

The Financial Times (FT), ‘Türkiye’yle üyelik müzakerelerine başlanmasını hedefleyen anlaşmaya Kıbrıs’tan ret’ başlıklı haberinde Rumların itirazları nedeniyle bugünkü toplantının 26 Eylül’e ertelenebileceğini öne sürdü.


İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi FT, bugün Brüksel’de Daimi Temsilciler Toplantısı’nda  İngiltere’nin, Türkiye’yle müzakarelere 3 Ekim’de başlanmasını sağlayacak bir uzlaşmaya varılmasını umduğunu; ancak konunun Kıbrıslı Rumların itirazları nedeniyle 26 Eylül’de bakanlar düzeyinde olağanüstü bir toplantıya ertelenmesi olasılığının giderek güçlendiğini yazdı.


Kıbrıs’ı tanımadığını deklare eden Türkiye’yle müzakerelere gene de 3 Ekim’de planlandığı gibi başlanmasını isteyen İngiltere’nin bu konuda Fransa’nın itirazlarını aştığını vurgulayan FT, ”Ama kendilerinin dışarı bırakıldığını söyleyen Kıbrıslı Rumlar, Londra-Paris hattındaki anlaşmayı reddetti” diye yazdı.


FT’ye göre, Türkiye’nin deklarasyonuna yanıt olarak İngiliz ve Fransız yetkililerin üzerinde uzlaştığı taslak metinde Kıbrıs’ın tanınması müzakereler için değil, tam üyelik konusunda bir koşul olarak öne sürüldü ve buna ilaveten, BM’nin adada çözüm gayretlerine destek verilmesi talebine de yer verildi.’


3 EKİM’E KADAR BELLİ OLMAYABİLİR


Kıbrıslı Rumların adadaki referandumda BM Planı’nı reddettiğini hatırlatan FT, Lefkoşe’den Rum hükümet sözcüsünün ”Bu konuda bir uzlaşma olmazsa, çerçeve belge konusunda da uzlaşma olmaz; ve üyelik müzakereleri de 3 Ekim’de başlamaz” yorumunu aktardı.


İngiltere’nin Kıbrıs dahil bütün üyelerin onayını alması gerektiğini vurgulayan FT, ”26 Eylül’e kadar karşı deklarasyon ve çerçeve belge konularında anlaşmazlıklar aşılamazsa, Türkiye’yle müzakerelere 3 Ekim’de başlanıp başlanmayacağının aynı günün sabahına kadar belli olmayabileceğini” yazdı.


TEK ÇATLAK SES KIBRIS DEĞİL
The Guardian gazetesi ise bugün Brüksel’deki Daimi Temsilciler Toplantısı’nda tek itiraz sesin Kıbrıs’tan yükselmeyeceğini öngördü. The Guardian, ‘Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunda Avusturya engeli’nden söz ederek,  ”Türkiye’nin üyelik müzakerelerine başlama planlarına yeni bir engel bugün şekilleniyor. Avusturyalı yetkililerin komşuları Hırvatistan’la müzakerelerin ertelenmesine karşın Türkiye’yle müzakerelere başlanmasının yanlış olacağını ilan edecekler” yorumunu yaptı.


The Guardian’a göre; 3 Ekim tarihine az bir süre kala Türkiye konusunda dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı düzenlenmesi için bastıran Avusturya bu amacında başarılı olabilir. Seçilen tarihin zamanlaması önemli çünkü ’26 Eylül’de planlanan olağanüstü toplantıdan birkaç gün önce AB’nin Hırvatistan’a ilişkin kararını açıklaması bekleniyor.”


Hırvatistan’la üyelik müzakerelerine geçen bahar aylarında başlanması gerekiyordu; ancak Zagrep yönetiminin Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’yle yeterli işbirliği göstermediği gerekçesiyle, müzakerelere hiç başlanmadı. AB, Lahey’deki Başsavcı Carla del Ponte’nin yakınlarda yayınlaması beklenen son raporunda Hırvat hükümetini nasıl değerlendireceğini bekliyor.


The Guardian’ın ifadesiyle, ”normal ağırlığının üzerinde çıkışlar yapan bir Avusturya’yla karşı karşıyayız”. Guardian’a göre Viyana hükümeti, ”Türkiye’nin baş düşmanı” Kıbrıslı Rumlarla ittifak yaptığından beri Katolik komşusu Hırvatistan için tavizler koparmaya çalışıyor.


“ALMANYA SEÇİM SONUCU BELİRLEYİCİ OLABİLİR”


Avusturya basınından”Der Standard” ”Türkiye’yle üyelik müzakereleri konusunun asıl düğümlendiği nokta, Almanya’daki seçimlerden çıkacak sonuç” olduğunu öne sürdü. Gazete, ”25 üyeli bir birlik içinde Kıbrıs’ın sözünü geçirecek siyasi ağırlığı yok” yorumunu ”Türkiye’yle müzakerelerin 3 Ekim’de başlayıp başlamayacağını bir haftadan az bir zaman kalan Almanya’daki genel seçimler, daha doğrusu bu seçimlerden çıkması beklenen koalisyonun çizgisi belirleyecek” diye sürdürdü.

1024490cookie-checkOrtaklık toplantısı kurtlar sofrasına döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.