Paralı askerler ile savaş özelleştiriliyor

Londra merkezli “War on Want” adlı yardım kuruluşu tarafından hazırlanan rapora gönderme yapan The Independent, Irak’ta görev yapan özel şirketlerin istihdam ettiği güvenlik görevlilerinin sayısının, ülkede bulunan İngiliz askerlerinin sayısının üç katı olduğunu yazdı.


Raporda, ”Yasalar dışında hareket eden paralı askerlerin faaliyette bulunmasına izin vererek Amerika ve İngiltere, Irak’ta nasıl barış ve güvenliği tesis etmeyi umut edebilir’ sorusuna yer verildiğini aktaran Independent, şöyle devam etti:


”Yerinde bir soru. Irak’ta yayılmakta olan anarşi, büyük oranda güvenlik yokluğunda mantar gibi çoğalmakta olan milis güçlerinden kaynaklanmaktadır. Bu milisler ya silahsızlandırılarak ya da ulusal ordu bünyesine katılarak kontrol altına alınmadığı sürece, düzenin kurulması beklenemez. Irak’ın ihtiyacı olan son şey ise, yabancı şirketlerin yönetimindeki ek silahlı güçlerin yayılmasıdır. Bu özel güvenlik birimleri sonuçta paralı askerlerden oluşuyor. Görevleri ise, iyi eğitilirlerse Irak askerlerinin ve ülke işgal altında olduğu sürece de İngiliz ve Amerikan askerlerinin yapmaları gerekeni, yani güvenliği sağlamak. Özel güvenlik güçleri ise, kendilerine para ödeyen şirketlere karşı sorumludur. Güvenlik talebinin bu seviyede olması ise, bu şirketlerin personel sayısının ve kârlarının artması demek.”

795900cookie-checkParalı askerler ile savaş özelleştiriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.