Perez: Türkiye’yi AB’ye alın

Perez, Londra’da İngiliz parlamenterlerin yer aldığı bir toplantıda Türkiye’nin üyeliğinin ılımlı İslam’ı teşvik etmenin bir yolu olduğunu ve AB’nin bunu neden desteklemediğini anlayamadığını söyledi.


Perez, Avrupa’nın artık sadece Hıristiyan geleneğine dayalı bir kıta olarak devam edemeyeceğini ve barış arayışında Müslüman bir ülkeyi de üyeliğe kabul etmesinin daha iyi olacağını söyledi.


Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olup İsrail ile yakın bağları bulunan az sayıdaki ülkeden biri.


Onları [Türkleri] destekleyin. Bu, İran tehdidine güzel bir yanıttır. Türk işçileri ve onlarla beraber birtakım sorunları buraya getireceğinize, işi Türkiye’ye götürün. Ayrıca Türkiye, İslam ve bilim arasında, din ve barış arasında bir çelişki bulunmadığını göstermiştir. Ben bu yolun izlenmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü söylediğim gibi bizler bir farklılıklar dünyasında yaşıyoruz. Avrupa sadece bir Hıristiyan beyannamesi olarak kalamaz. Müslüman ortaklığına da yer vermelidir.


OXFORD KONUŞMASI


İsrail Cumhurbaşkanı, bu konuşması öncesinde Oxford Üniversitesi’ne bağlı Balliol Koleji’nde öğrencilere hitaben yaptığı bir diğer konuşmada da, Türkiye ile İran arasında bir kıyaslama yaptı.


Perez, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığına dikkat çekti, İran’ın ise nükleer programı nedeniyle dünya için stratejik bir tehdit olduğunu ileri sürdü.


Şimon Perez, “Birçok Müslüman, İran’ın hakimiyet ekolü ile Türkiye’nin işbirliği ekolü arasında seçimlerini yapmak zorunda kalacak” diye konuştu.


ARAP DERNEĞİ’NİN PROTESTOSU


Bu arada Balliol Koleji’nde konuşma yapan Perez, salonun dışındaki bir grup tarafından protesto edildi.


Perez, Balliol Koleji’ne “Barışın Küreselleşmesi” başlıklı bir konuşma yapması için davet edilmişti.


Protestoyu düzenleyen Oxford Üniversitesi’ndeki Arap Kültür Derneği, etkinliğin iptal edilmesini istemişti.


“DİNLEMEKTEN KAÇINMAMALIYIZ”


Kolej müdürü Andrew Graham ise üniversitenin bu tür etkinlikler düzenlemesinin önemli olduğunu söyledi.


Graham, “İnanıyoruz ki bir üniversite olarak, çeşitli meseleler hakkında farklı görüşler almak büyük önem taşımaktadır” dedi.


Graham sözlerini şöyle sürdürdü:


“Ortadoğu da bu konulardan biridir. Bu konuları tartışmaktan kaçınmak oldukça olağandışı olduğu gibi, bir şekilde ahlaka da aykırı olacaktır. Eğer bu konulardan konuşacaksanız, neden bu işin odağında olan insanları dinlemeyesiniz? (BBC)


FOTOĞRAF: Şimon Perez, bu açıklamaları Londra’da yaptı

1069960cookie-checkPerez: Türkiye’yi AB’ye alın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.