Phaselis’te zarar gören koylar onarılmalı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Kent Konseyi, Phaselis antik kentindeki koylarda yapımına başlanan ancak mahkemenin iptal ettiği projeden zarar gören tarihi ve doğal dokunun onarılması çağrısında bulundu…
Antalya’nın Kemer ilçesindeki Phaselis antik kentindeki iki ayrı koyda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan iki ayrı halk plajı ve çevre düzenlemesi projesini Mahkeme iptal etmişti. Projeye olumlu görüş veren Koruma Bölge Kurulu kararlarının da yargı tarafından tamamen iptal edilmesinin ardından bir açıklama yapan Antalya Kent Konseyi, yargı sürecinde zarar gören tarihi ve doğal dokunun onarılması çağrısında bulundu. Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu’nun açıklamasında, “Antalya’nın turizm potansiyelini artırırken doğal ve kültürel mirasını koruma bilinciyle hareket etmek, şehrimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır” denildi.

‘HALK PLAJI ADIYLA DOĞAYA VE TARİHE İHANET EDEN BİR PROJE’

Antalya Kent Konseyi’nin Phaselis’te yapılaşmaya neden olan projenin iptalinin ardından yaptığı açıklamada, “Antalya’mızın nefes kesici güzellikteki kıyıları, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir cennet köşesini oluşturur. Son zamanlarda bu cennetin bir köşesinde, Phaselis’in eşsiz koyları Bostanlık ve Alacasu’da ‘halk plajı’ adı altında doğaya ve tarihe ihanet eden bir proje gündeme geldi. Antalya kent dinamiklerinin kararlı duruşu ile bu proje mahkeme kararıyla iptal edildi” ifadelerine yer verildi.

‘PHASELİS KARARI, BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİ’

Kent Konseyi bileşenlerinin başından bu yana projeye karşı mücadele verdiği anımsatılan açıklamada, “Eylemler, farkındalık çalışmaları ve bileşenlerimizin hukuki süreçleri ile bu talana karşı durduk. Sonunda mahkeme kararıyla doğa ve tarih kazandı! Phaselis projesinin iptali sadece bir zafer değil, doğa ve tarih sevdalılarının birlik ve beraberlik örneğidir. Bu karar, Antalya’nın ve ülkemizin doğal ve kültürel mirasına sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir” denildi.

‘TAHRİP EDİLEN DOĞAL VE TARİHİ DOKU ONARILMALI’

Phaselis için mücadelenin bitmediği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mahkeme sürecinde zarar gören Alacasu ve Bostanlık koylarının eski haline geri getirilerek doğa ve tarih buluşmasının yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu cennet köşelerinin tahrip edilen doğal güzelliği ve tarihi dokusu onarılmalı, gelecek nesillere miras bırakılmalıdır. Doğal ve kültürel mirasımıza sahip çıkma mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Kamu yararı ve hukukun üstünlüğü doğrultusunda, benzer projelere karşı da mücadeleyi sürdüreceğiz. Antalya’nın turizm potansiyelini artırırken doğal ve kültürel mirasını koruma bilinciyle hareket etmek, şehrimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır.

BU MİRASI KORUMAK ANTALYA VE HALKIMIZ İÇİN KAZANIM

Bu vesileyle, herkesi bu tür projelere karşı duyarlı olmaya ve doğal ve tarihi mirasımızı korumak için birlikte, ortak akılla, hareket etmeye davet ediyoruz. Doğal ve kültürel mirasımızı korumak, Antalya ve halkımız için bir kazanımdır. Bu hassasiyetle, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Antalya bırakma kararlılığımızı sürdüreceğiz.”

2770090cookie-checkPhaselis’te zarar gören koylar onarılmalı
Önceki haberİngiltere’de silah ruhsatı isteyenlerin eşleriyle de mülakat
Sonraki haberİSTANBUL MEYDAN MUHAREBESİ
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.