‘Polis, IRA karşıtlarıyla işbirliği yaptı’

Ombudsman Nuala O’Loan tarafından hazırlanan rapora göre, Kuzey İrlanda Gönüllüler Gücü (UVF) militanları bölgede bir yandan cinayet işliyor ve organize suçlara karışıyor, diğer yandan da polise muhbirlik yapmayı sürdürüyor.


Bölgede görev yapan Özel Birim mensubu polislerin katilleri koruduğu ve onların yakalanmaması için gerekli çabayı sarf ettiği öne sürülen raporda, bugüne kadar sonuçlandırılamayan çok sayıda cinayet davasının yeniden açılması çağrısı yapıldı.


Olaylara karışan polis memurları hakkında yasal işlem yapılmasının çok zor olduğu belirtilen raporda, bu kişilerin yargı karşısına çıkartılamaması için bütün delillerin bilinçli olarak yok edildiği kaydedildi.


Soruşturma, Belfast’ta yaşayan Raymond McCord isimli kişinin oğlunun bir polis muhbiri tarafından öldürüldüğünü ve olayın polisin de yardımıyla örtbas edildiğini söylemesiyle yaklaşık 3 yıl önce başlatılmış, baba oğlunun ölümünden sorumlu olanların yargı karşısına çıkartılmasını istemişti.


Raporda adı geçmeyen muhbirler ve onlarla ilişki içinde oldukları öne sürülen polislerin adlarının haklarında dava açılmadıkça gizli tutulması bekleniyor.


FOTOĞRAF: Belfast’da IRA destekçisi dev bir duvar resmi

798600cookie-check‘Polis, IRA karşıtlarıyla işbirliği yaptı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.