POLONYA’DAN… Demokrasinin sınırlarını zorlamak

Polonya’da, insan hakları savunucularının düşünce özgürlüğune destek ve insan hakları tehdit altında olanlara destek amacıyla düzenledikleri eylem haftanın konusu denebilir. Eylemcilerin giydikleri tişörtlerde yer alan sloganlar ise, Roman Katolik Kilisesi, Lublin Üniversitesi öğretim üyelerini  fena kızdırdı.

Özgürlük Vakfı’nın organize ettiği, Polonya Ulusal Demiryolu Şirketi ve cok sayıda dernek ve vakıf desteğiyle gerçekleştirilen eylem, kilise ve üniversite’nin yani sıra liberaller ve insan hakları savunucuları arasında da sert tartışmalara neden oldu.

Peki bu tartışmalara neden olan sloganlar neydi?

İnsan hakları savunucularının eylemleri sırasında giydikleri tisortlerde yer alan sloganlar “Ben Arabım, AIDS’liyim, lezbiyenim, Kürtaj yaptırdım, İsşsizim; Papa’nın yasını tutmadım, Masturbasyon yapiyorum, Dini düşünmüyorum…” diye uzayıp gidiyor.

Eylemin heme ardından Lublin Universitesi Rektörü Maria Curie-Sklodowska, tişörtlerin üniversite kampüsünde sergilenmesini yasakladı. Roman Katolik Kilisesi Başpiskoposu, insan hakları savunucularını “günahkar” olarak nitelendirirken, Katolik Gençlik Organizasyonu’da, eylemi “tatsız” bulduğunu açıkladı.  

Özgürlük Vakfı yöneticileri, Üniversite ve kilise’den gelen tepkileri ”süpriz ve şaşırtıcı” bulduklarını ve kilise baskısının her yerde hissedildiğini dile getiriyorlar.    

Bunlar insan hakları savunucularının kısa suren sloganlı-tişört eyleminin hemen ardından yaşanan gelişmelerdi.

Bir süre önce de aylık kültür dergisi Machina’nın, Madonna yüzlü Hz Meryem fotoğrafı Katolikleri kızdırmıştı. Machina adlı aylık kültür dergisi, yayınına üç yıl ara verdikten sonraki ilk sayısının kapağında siyah Hz Meryem ikonunun resmini yayımlamisti. Hz Meryem’in yüzü pop yıldızı Madonna’nın, çocuk İsa’nın yüzü de şarkıcının oğlunun yüzüyle değiştirilmişti.

Nüfusunun yüzde 90’ı muhafazakar Katolik olan Polonya’da, insan hakları savunucusu olmak zor iş olsa gerek…

651540cookie-checkPOLONYA’DAN… Demokrasinin sınırlarını zorlamak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.