POLONYA’DAN… Hukuk ve Adalet Devrimi…

Adalet ve Hukuk Partisi’nin katolik muhafazakar hükümeti, ceza yasalarında yaptığı yeniliklerle ulkede adeta bir “hukuk ve adalet devrimi” havası estiriyor…Yaklaşık dört aydır iktidar da olan hükümetin geçenlerde hazırladığı ve önümüzdeki günlerde meclise sunmasi beklenen “Hızlı Adalet Yasa Tasarısı”, binlerce dava dosyası altında ezilen hakim ve savcıları sevindirecek.

Hükümetın hazırladığı yasa tasarısı, holiganlık, alkollü araç kullanmak, hırsızlık, saldırı ve benzer müessir fiillerde bulunurken suç üstü yakalananların 48 saat içerisinde hakim önüne çıkarılarak yargılanmalarını ön gürüyor.

Ülkede halen 200 bin dava dosyası sonuçsuz bir şekilde bekliyor.

“Hızlı Adalet” yasa tasarısı, bügüne kadar işlediği bir adi suçtan dolayı yıllarca mahkeme kapılarına getirilip götürülen zanlıların, 48 saat içerisinde yargılanarak cezaevine gönderilmelerini yada çeşitli para cezaları alarak serbest bırakılmalarını sağlayacak. .

Polonya, yargı sürecindeki uzun geçikmeler nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından fişlenmişti. Hükümet, bu yasa tasarısı sayesinde AİHM’nin baskı ve yaptırımlarından da kurtulmaya çalışıyor.

“Söylediklerine dikkat et”

Hükümet tarafından uygulamaya konulan bir başka cezai uygulamada küfür edenlere yönelik.

Buna göre, kamuya ait yerlerde küfürlü konuşanlara 500 Zloty yaklaşık 100 Sterlin para cezası verilecek.

Küfür edenlere ceza uygulamasının Eylül 2005’de başladığı ve halen devam ettiği de söyleniyor.

Polis yetkililerinin verdigi bilgiye göre, ülkenin kuzeyinde bulunan Elblog kentinde, bir ayda tam 289 kişiye küfür ettikleri gerekçesiyle bu cezai işlem uygulanmış. Yaklaşık 9 aylık uygulama süresinde 2518 kişi çesitli para cezalarına çarptırılmış ve bu cezalardan toplam 165 000 Zloty para elde edilmiş.

Unutmadan şunu da belirtelim:

Diyelim ki; kamuya ait bir yerde her hangi birine küfür ettiniz ve polise yakalandınız. Bu durumda “Ya memur bey valla canım çok sıkıldı, sinirlerimde bozuktuö ağzımdan kaçtı öylesine söyleyiverdim.”Derseniz, bir defalık affedilme şanşınız varmıs.Benden söylemesi. 
 
Bundan böyle, ağzımızdan çıkanı kulağınız duymazssa vahh halinize…

651490cookie-checkPOLONYA’DAN… Hukuk ve Adalet Devrimi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.