POLONYA’DAN… Papala suikasti aydınlanıyor mu?

Polonya’da,1998 yılında bir suikast sonucu öldürülen eski Polis Müdürü,General Marek Papala cinayetiyle ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski,1998 yılında bir suikast sonucu öldürülen General Marek Papala’nın,Askeri Bilgi Ajansı’nın uyuşturucu trafiğine karıştığı yönündeki bilgilere sahip olduğu gerekçesiyle öldürüldüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanı Kaçinski açıklamasında,Papala’nın Askeri Bilgi Ajansı’nın uyuşturucu trafiğine karıştığını bildiğini ve bu nedenle öldürüldüğünü öne sürdü.Kacinski, ayrıca Papala cinayetinin işlendiği dönemde Savunma Bakanı olarak görev yaptığını ve suikastle ilgi soruşturmanın gizli bir el tarafından sürekli engellendiğini söyledi. 
General Papala, 25 Haziran 1998’de, evinin önündeki park halindeki aracına binerken kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğramış ve olay yerinde yaşamını yitirmişti. Papala’nın ölümüyle ilgili sır perdesi bir türlü aralanamıyordu.Suikastle ilgili soruşturmayı sürdüren polis, Papala cinayetinin azmettiricisi olarak ABD’de yaşayan Polonyalı işadami Edward Mazur’dan şüpheleniyordu.

Geçtiğimiz Cuma günü FBİ tarafından yakalanan ve Polonya’ya iadesi kabul edilen işadamı Edward Mazur’un,Papala’nın öldürülmesi için 40.000 dolar verdiği iddia ediliyor.
General Papala,ölümünden kısa bir süre önce Avrupa Birliği (AB) içerisinde uluslararası organize suçlarla mücadele organizasyonları tarafından “İrtibat Subayı”görevine atanmıştı.

***

Nitelikli eleman sıkıntısı var…

Polonya‘da işsizlik yüzde 15.3 oranında seyrederken,işverenler nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor.

Polonya İşçi Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre;ülkede 1.5 milyon kişi kaçak çalışıyor.Kayıp ekonomi olarak görülen bu  sayının gercek rakamın bir hayli altında olduğu ve toplam 660 bin kişinin de AB ülkelerinde iş bulmak umuduyla işten ayrılarak,göç ettiği belirtiyorlar.

Bunun yanında, ekonomideki yüzde 5 oranındaki artış göze çarpıyor. İşverenler için ise durum farklı,çünkü onlar nitelikli eleman bulamakta hayli zorlanıyor.

İnşaat,yol yapım ve dekorasyon sektörleri nitelikli eleman yokluğundan ağır darbe alan sektörlerin başında geliyor.

Sağlık sektörünün içinde bulunduğu durum ise tam içler acısı. Binlerce doktor ve hemşirenin daha iyi bir iş bulmak amacıyla göç etmesi sonucu hastanelerde önemli sağlık sorunları yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri,250 bin kayıtlı hemşirenin bulunduğunu fakat bu sayının 164 bine kadar düştüğünü söylüyorlar.

Yetkililer ayrıca,ağır şartlar altında çalışan hemşirelerin 3 yıl önce  aylık 800 Zloty elde ettiklerini ve bu rakamın geçtiğimiz gün hükümetin aldığı karar doğrultusunda 1.900 zloty’e çıkarıldığını duyurdu.

Öte yandan, ekonominin hızla büyümesiyle birlikte işverenlere daha yüksek maaş vermeleri yönünde baskı yapıldığı belirtiliyor.
İşgücü pazarı AB işçilerine açılıyor…

Polonya İşçi Bakanı Kazimierz Kuberski, Polonya’nın işgücü pazarını Avrupa Birliği (AB) işcilerine açmak için gerekli hazırlıkları tamamladığını açıkladı. 
Bakan Kazimierz,işgücü pazarının İzlanda, Norvec ve  Lichtenstein dahil olmak üzere bütün AB işcilerine açacaklarını, ayrıca gelecek yıl AB üyeliği gerçekleşecek olan Bulgaristan ve Romanyalı işçilerinde bu imkandan yararlanabileceklerini duyurdu.

İsgücü pazarının hiç bir geçiş dönemi uygulaması olmadan açılacağını söyleyen Bakan Kazimier,işgücü pazarının AB üyesi olmayan Beyaz Rusya ve Ukraynalı işcilere de açmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi. 

***
Kaçinski, gizli servisin araştırılmasını istedi… 

Başbakan Jaroslaw Kaçinski, gizli servisin iş ve siyasi alandaki rolünün araştırılmasını istedi.

Başbakan Kaçinski,Varşova’yı çembere alan gizli servisin iş ve siyasi alandaki etkisinin araştırılması için özel bir komisyon kurulmasını desteklediğini açıkladı.

Kaçinski,”Günümüzde mevcut olan fakat vazife yapamaz durumdaki bu kurumların köküne inerek,bu sorunu çözmemiz gerekiyor.Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne bağlı olan Ulusal Güvenlik Bürosu,bu iş için gerekli araştırma ve soruşturmayı yürütecek tecrübe ve adam gücüne sahiptir” dedi.

Konunun devlet sırrı kapsamında araştırılması gerektiğini söyleyen Kaçinski,bu sorunu yaşadışılıkların açık bir şekilde görüldüğü savcılık yetkililerine bırakılmasının doğru olmayacağını da önemle vurguladı.

651690cookie-checkPOLONYA’DAN… Papala suikasti aydınlanıyor mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.