Prens Andrew da WikiLeaks mağduru

Gfoeller, Prens Andrew’un Kazakistan’ı ziyareti sırasında, İngiltere’nin en büyük savunma şirketi BAE Systems hakkındaki rüşvet iddialarını soruşturan İngiliz gazetecilere küfrettiğini yazdı.

Amerikan Büyükelçisi ayrıca, Prens Andrew’un İngiltere’de ciddi boyutta işlenen yolsuzluk suçlarını soruşturan hükümet birimi Ağır Dolandırıcılık Dairesi’ni de ‘ahmaklıkla’ suçladığını da ekledi.

York Dükü Prens Andrew halen İngiltere’nin ticaret ve yatırımdan sorumlu özel temsilcisi.

PRENSE “TERBİYESİZLİK” SUÇLAMASI

The Times ise WikiLeaks’in yayımladığı belge sonrası, Fransızlar ve Amerikalılar hakkında da ağır ifadeler kullanan Prens Andrew’un terbiyesizlikle ve başka ülkeleri çekiştirmekle suçlandığını belirtiyor.

Gazete, York Dükü Prens Andrew’un, İngiltere’deki yolsuzluk soruşturmasına tepki gösterip, soruşturmayı ‘ahmaklık’ olarak nitelendirdi,

EN ÇOK UTANDIRAN BELGE

Daily Telegraph’ın da manşetinden Prens Andrew’un ifadelerinin yer aldığı 29 Ekim 2008 tarihli belgenin, WikiLeaks’in şu ana kadar yayımladıkları arasında, İngiltere’yi en çok utandıranı olduğunu öne sürdü.

Daily Telegraph’a göre, sarfettiği sözler, İngiltere’nin ticaret ve yatırımdan sorumlu özel temsilcisi Prens Andrew’un bu görevini yeniden tartışmaya açacak nitelikte.

Gazete Prens Andrew’un daha önce de, seyahat harcamaları, İngiltere Savunma Bakanlığı’na yönelik eleştirileri ve evini faaliyetleri tartışma konusu bir Kazak iş adamına satması yüzünden tepki çektiğini hatırlattı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in oğlu Prens Andrew, 2008’de piyasa değeri 12 milyon sterlin olan evini, birlikte iş yaptığı Kazak işadamına, değerinin üstünde 15 milyon sterline satması “Prens komisyon mu alıyor?” iddialarının ortaya atılmasına yol açmıştı.

“ABD’NİN GÜCÜ AZALIYOR AMA…”

Financial Times gazetesinden Philip Stephens’ın yazısının başlığı, “250 bin belgede, günümüzün tarihi”. Philip Stephens’a göre WikiLeaks’in yayımladığı belgeler, ABD’nin gücünün gerçekten de azaldığını gösteriyor.

Stephens’ın deyimiyle ortaya çıkan tabloda, “Dünyadaki her gelişme, tek süper gücü ilgilendiriyor ama bu süper güç diğer ülkelerden sadece çok az yardım alabilecek durumda”.

Financial Times, Amerika’nın hatalı kararlarının, yanlış değerlendirmelerinin en belirgin olduğu bölgenin de Ortadoğu olduğunu yazdı. Philip Stephens’in yorumu şöyle:

“Bazı devletlerin yükselişte olduğu, nükleer silahların yayıldığı, uluslararası terörizmin artışta olduğu bir dönemde, Washington istediğini elde ettiğinden emin olamaz. Peki, geriye kalan bizler bundan ne kadar memnun olmalıyız? İşte o tartışmalı.”

835150cookie-checkPrens Andrew da WikiLeaks mağduru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.