Protestanların IRA protestosu

Kuzey İrlanda’da dün gece devam eden çatışmalarda en az 18 polis memuru yaralandı. Bölgede çok sayıda araç kaçırılarak yakıldı; yolcuları dövüldü. Geleneksel yürüyüşlerinin güzergahı değiştirilince sokaklara dökülen yüzlerce Protestan gösterici, polise Belfast’ta molotof kokteylleriyle saldırdı.


Yoğun çatışmaların yaşandığı, ayrıca çok sayıda aracın kaçırılıp yakıldığı Belfast sokaklarında enkaz temizleme çalışmaları sürüyor. Bölgede cumartesi gecesi başlayan olaylar, son yılların en şiddetli çatışmaları olarak niteleniyor.


Cumartesi geceki çatışmalarda 32 polisin yaralanması ardından, pazar günü boyunca da Belfast’ın yer aldığı Antrim eyaleti ve güneyindeki Down eyaletinde zaman zaman şiddete dökülen gösteriler yapıldı.


Kaçırılan bir otobüsteki yolcuların soyulup otobüsün ateşe verildiği, yaşlı bir kadının arabasında taşlandığı ve bazı dükkan ve ofislerin işgal edildiği ya da ateşe verildiği, gelen haberler arasında.


Polis olaylardan Protestanların en büyük kitlesel örgütlerinden Orange Örgütü’nü sorumlu tuttu. Orange örgütü, Belfast’ın kuzeyindeki Whiterock semtinde yapmak istediği yürüyüşün üç aydır ertelenmesi üzerine taraftarlarına sokağa dökülme çağrısı yapmıştı.


GELENEKSEL YÜRÜYÜŞ
İngiltere’yle birlik yanlısı olan Protestanlar, her yıl Kuzey İrlanda’da bir dizi yürüyüş düzenliyor. Bu yürüyüşlerin İrlanda’yla birleşmek isteyen milliyetçi Katolik mahallelerden geçişi sırasında iki toplum arasında gergin anlar yaşanıyor.


Polis, bu yürüyüşlerin en küçüklerinden biri olan Whiterock yürüyüşüne izin vermemişti. Bunun üzerine geçen hafta kentte trafiğin en yoğun olduğu saatlerde Protestan eylemciler yollara bloklar kurarak kararı protesto etti.


Demokratik Birlik Partisi lideri Ian Paisley de “Whiterock yürüyüşünün, kimsenin söndüremeyeceği bir yangının kıvılcımı olabileceğini” söylemişti. (BBC)

783580cookie-checkProtestanların IRA protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.