Putin kaygılandırdı

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Times “Vladimir, sakin ol” başlıklı bir yorum yayınladı. Gazete 1990 tarihli Avrupa Konvansiyonel Güçler Anlaşması’nın, bir zamanlar Soğuk Savaş’ın ön safları olan bölgelerdeki konuşlandırmaları sınırlayan önemli bir anlaşma olduğunu hatırlattı.

Moskova’nın bu anlaşmadan uzaklaşma sebebi olarak ABD’nin Avrupa’ya yeni füzesavarlar yerleştirme çabasını gösterdiğini kaydeden The Times, şöyle devam etti:

“Ancak bu planların Rusya’yla hiçbir alakası yok. Yerleştirilmesi planlanan sistemler, doğrudan Tahran-Washington hattında yer alıyor. Amaçlarıysa Avrupa’yla Amerika’yı uzun vadede nükleer silah sahibi olabilecek bir İran’a karşı korumak. Putin de bunu biliyor ama kamuoyu önünde modası geçmiş, kendi küpüne zarar veren bir dış politikayı sürdürmeyi tercih ediyor.”

The Times ayrıca Soğuk Savaş sonrası anlaşmalardan tek yanlı çekilen tek ülkenin Rusya olmadığını da belirterek “ABD de 2001 yılında Anti Balistik Füze Anlaşması’ndan çekilmişti” diye yazdı…

The Financial Times da “Silah kontrolünden vazgeçmeyin” başlığıyla şu değerlendirmeyi yaptı:

“Putin’in anlaşmayı askıya alma kararının pratikte pek bir etkisi yok — çünkü burada öngörülen büyük silah indirimleri uzun süre önce yapıldı, dönüşü de yok. Üstelik savunma bütçesi ABD’ninkinin yüzde 5’i olan Rusya için yeni bir silahlanma yarışı felaket olur. Ancak dünkü kararın stratejik önemi büyük çünkü Rusya’nın 1990 sonrasında kurulan diplomatik düzeni yırtıp atmaya giderek daha hazır olduğunu gösteriyor. Putin bugünün güçlü Rusya’sının, 1990’daki zayıf Rusya tarafından imzalanan anlaşmaları gözden geçirebileceğine inanıyor.”

“Peki Soğuk Savaş sona erdiğine göre, bu zıtlaşmanın önemi var mı?” sorusuna da gazete, “Evet çünkü her ne kadar günümüzde Doğu ile Batı arasında ideolojik bir savaş kalmasa da Rusya, AB ve ABD’nin çeşitli konulardaki işbirliği, örneğin enerji, terörle mücadele ya da nükleer silahsızlanmadaki işbirliği durursa durum tehlikeli olur” diye yanıtladı.

1150330cookie-checkPutin kaygılandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.