İran’a tanınan süre doldu

Güvenlik Konseyi’nin bu konuda İran’a tanıdığı süre kısa süre önce doldu. Diplomatik kaynakların basına sızdırdığı bilgiye göre, Atom Enerjisi Kurumu’nun raporunda, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alacağı yolunda bir işaret vermediği belirtiliyor.

Güvenlik Konseyi, bu bulgular doğrultusunda İran’a yaptırımlar uygulayabilir.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad bugün açıklamadan önce ”Baskılara boyun eğmeyiz” diyerek yine meydan okudu. İranlı lider ”ülkesinin sahip olduğu haklardan mahrum edilmesini kabul etmeyeceğini ve bir santimetre bile geri adım atmayacağını” söyledi.

BM Güvenlik Konseyi İran’a tartışmalı nükleer faaliyetlerini askıya alması için 31 Ağustos tarihine kadar mühlet tanımıştı. Amerikan hükümeti İran’ın bu talebe uymaması durumunda Güvenlik Konseyi’den ekonomik yaptırımlar içermesi olası bir karara varmasını istiyor.

ABD’nin BM elçisi John Bolton, ”İranlı yetkililer uluslararası çağrılara kulak asmamanın yaptırımları tetikleyeceğini biliyor” dedi.

Amerikan Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise önümüzdeki hafta Amerikalı, İngiliz, Fransız, Rus, Çinli ve Alman diplomatların Avrupa’da bir araya gelerek konuyu görüşeceği söylendi.

KARŞILIĞINDA TEŞVİK PAKETİ

BM Güvenlik Konseyi bu yıl başında İran’a muhabirlerin deyimiyle bir “havuç-sopa” formulü önermişti. Tahran’a uranyum zenginleştirmeyi askıya alması karşılığı bir teşvik paketi sunulmuştu.

Paketi belirtilen sürede kabul etmemesi halinde ise İran’ın yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısı yapılmıştı. Tahran yönetimi pakete karşılık olarak ”ciddi müzakerelere” devam çağrısı yaptı.

Ancak gözlemciler karşı tarafın sabrının taştığını net bir şekilde dile getirdiğini söylüyor. ABD ve İngiltere önümüzdeki ay İran’a yaptırımların yolunu açacak bir karar tasarısı hazırlamak istiyor. Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisine sahip Rusya ve Çin ise sabırlı olunması çağrısı yapıyor.

İki ülke de katı bir yaptırıma destek vermeyeceklerini söylediler. (BBC)

      

1135590cookie-checkİran’a tanınan süre doldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.