İran’da Ahmedinecad cumhurbaşkanı

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cihanbahşi Hancani, ”rakamlar Ahmedinecad’ın kazandığını gösteriyor” dedi. 

Seçim sonuçlarını nihai olarak onaylayacak olan Anayasayı Koruyucular Konseyi’nden bir yetkili, şimdiye kadar oyların 24,8 milyonunun sayıldığını ve Ahmedinecad’ın yüzde 61,7 oranında oy aldığını bildirdi. Muhammed Hatemi’den görevi ağustosta devralacak olan Ahmedinecad, 24 yıldır din adamı olmayan ilk cumhurbaşkanı olacak. Ahmedinecad’ın rakibi eski cumhurbaşkanı ılımlı muhafazakar Ali Ekber Haşimi Rafsancani de yenilgiyi kabul etti. Rafsancani’nin yardımcılarından biri, ”Bu iş bitti. Kaybettiğimizi kabul ediyoruz” dedi.

ABD’DEN İRAN SEÇİMİNE TEPKİ  
İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini sertlik yanlısı Mahmud Ahmedinecad’in kazandığının ortaya çıkmasının ardından ABD’den yapılan ilk değerlendirmede, Washington’ın İran’a ilişkin görüşlerinin değişmediği bildirildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Joanne Moore, ”kadınların da dahil olduğu çok sayıda adayın katılmasına izin verilmeyen İran seçimlerinde temel yanlışlıklar bulunduğunu” söyledi.
Moore, ”İran’da seçimlerin sona ermesiyle birlikte İran’ın, Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde, özellikle Irak, Afganistan ve Lübnan’da bariz şekilde esen özgürlük ve demokrasi rüzgarlarının dışında kaldığı yönündeki görüşümüzü değiştirecek herhangi bir şey görmedik” dedi.

1109560cookie-checkİran’da Ahmedinecad cumhurbaşkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.