İran’da yargıca, yargısız infaz

İran’da halen hastanede açlık grevi yapan Ekber Genci’nin davasına bakan yargıç öldürüldü. İran Yargı Erki sözcüsü Cemal Kerimirad, Yargıç Mesud Mukaddes’in Tahran’ın merkezinde mahkeme binasından çıktıktan sonra otomobilinde hareket halindeyken motorsikletli bir kişi tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi. Mukaddes, ”Saldırganın kimliği hakkında hiçbir şey bilmiyoruz” dedi. 

Tahran polisi, cinayetin nedenini araştırdıklarını ve olası ipuçları için geçmiş davaları gözden geçirdiklerini söylemekle yetindi.

MUHALİF GAZETECİ

2001 yılında altı yıl hapis cezasına çarptırılan gazeteci Ekber Genci, önde gelen İranlı aydınları hedef alan bir dizi cinayet ile üst düzey yetkililer arasında bağ olduğunu iddia eden yazılar kaleme almıştı.

Cezasının 5 yılını dolduran gazeteci, derhal koşulsuz serbest bırakılmasını talep ederek açlık grevi yapıyor.

Muhafazakar kanattan gelen yargı üyelerine suikast girişimi İran’da çok nadir rastlanan bir olay.

1990’lı yıllarda İran’ın sürgündeki ana muhalif grubu olan Halkın Mücahitleri Örgütü bir dizi İranlı yetkilinin öldürüldüğü eylemler düzenlemişti. Fakat şu an Irak’taki üslerinde gözetim altında bulunan Halkın Mücahitleri militanlarından silahları alınmış bulunuyor.

Yargıca yönelik bu saldırı kaçınılmaz olarak İran’da büyük yankı uyandıran gazeteci Ekber Genci davasıyla ilişkilendirilecektir.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDE

Aile yakınlarına göre 50 günü aşkın süredir açlık grevini sürdüren Ekber Genci ölümün eşiğine gelmiş durumda ve ‘Sadece uluslararası kamuoyunun baskılarıyla kurtarılabilir”.

İranlı yetkililer, Genci’nin açlık grevinde olmadığını, hastaneye kaldırılış nedeninin dizindeki bir problemden kaynaklandığını söylüyor.

Bu hafta başında Ekber Genci’nin yanısıra bir dizi başka insan hakları davasında da savunmayı üstlenen önde gelen bir avukat tutuklandı.

Genci davası, İran’da reformcu kanattan bilhassa üniversite öğrencilerinin sahiplendiği bir sembol haline geldi. Öte yandan muhafazakar kanattan bazı yazar ve çizerler yakın zaman önce Ekber Genci’yi ”Siyonizmin desteklediği devrim karşıtı bir güç” diye tanımlayan yazılar kaleme alıyordu.

FOTOĞRAF: Sebati Karakurt, İran/Kiş adası

1111710cookie-checkİran’da yargıca, yargısız infaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.