İran’dan petrol tehditine yalanlama

İran’ın petrol silahını kullanacağı izlenimi doğmuştu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, bu açıklamayı Dubai’de yayımlanan bir gazeteye verdiği demeçte yaptığı belirtilmişti.

Ahmedinecad’ın ayrıca nükleer tesislerini denetleyenlerin faaliyetlerini de sınırlandırabileceklerini söylediği bildirilmişti.

Ancak İranlı yetkililer, Ahmedinecad’la böyle bir mülakat yapılmadığını açıkladı.

BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, geçen hafta İran’la ilgili sorunun, Güvenlik Konseyi’ne götürülebilmesine imkan tanıyan bir karar tasarısını kabul etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, İran’ın nükleer silah sahibi olmaya çalışmasından şüpheleniyor. Tahran yönetimi ise nükleer programının barışçıl olduğunu vurguluyor.

İran’ın, Avrupa Birliği’nin üç büyük ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa’yla yürüttüğü görüşmelerde ilerleme sağlanamaması üzerine yeniden uranyum işlmeye başlaması tepki çekmişti.

Tüm bu gelişmelere karşın İran’la ilgili sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürülmesi halinde; Rusya ve Çin gibi konsey üyelerinin İran’a yaptırım öngören bir karar tasarısını veto edebilecekleri belirtiliyor. (BBC)

1111140cookie-checkİran’dan petrol tehditine yalanlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.