‘Riskten kaçış, finans piyasalarını vurdu’

The Financial Times “Riskten kaçış, finans piyasalarını vurdu” manşetiyle dünyanın önde gelen finans piyasalarında dün gözlenen olumsuz havaya dikkati çekti.


The Financial Times’taki haberde Türkiye’de de döviz ve borsada gözlenen gelişmeler de şöyle yorumlandı:


“Amerikan Doları’na karşı en çok değer yitiren para birimi, yüzde 6,1’le Türk Lirası oldu. Gelişmekte olan ülke borsalarında da hisse senetleri iki yıldır ilk kez bu oranda değer yitirdi. Bu oran Endonezya’da yüzde 6,3. Rusya’da yüzde 5,1. Türkiye’de de yüzde 4,1.”


The Daily Telegraph’ın iş dünyası ekinde de benzer değerlendirme yapıldı.


“Amerikalı yatırımcılar dünya çapında riskli piyasalardan çıkıyor” yorumunu yapan gazete etkilenen ülkeleri de şöyle anlattı:


“Bu durum Türkiye, Endonezya, Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde tatsız satışları hızlandırdı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda hisse senetleri iki işlem gününde yüzde 9 değer kaybetti. Borsa son bir yılın en düşük düzeyine geriledi. Türk Lirası da bir haftada yüzde 15 değer kaybetti.”


The Guardian da başyazısında IMF’nin daha bir ay önce dünya ekonomisi için iyi bir gelecek öngördüğünü hatırlattı. Dünkü gelişmelerin ise hiç de iyi bir sinyal olmadığını savunan gazetedeki başyazıda şu satırlar yer aldı:


“ABD Doları’nın değeriyle ilgili gelişmeler, dünyanın diğer ülkelerinde hoş karşılanmayabilir. Örneğin Türkiye’de, Lira’nın alarm verici düzeyde düşmesi sonrası sarsıntılar hissedilmeye başlandı. Amerikan Doları’yla ilgili klişe nadiren bu kadar doğru olmuştu. Dolar, ABD’nin parası ama diğer dünya ülkelerinin sorunu.”


 

791010cookie-check‘Riskten kaçış, finans piyasalarını vurdu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.