Rosarno’da Afrikalı avı

Güney İtalya’da Rosarno’da mafyanın ve yabancı düşmanlığının hedefindeki yüzlerce tarım işçisi göçmen geçtiğimiz hafta sonu ayaklandı. Terkedilen eski bir fabrikada insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakılmışlardı. Mafyayla bağlantılı bazı kişilerin av tüfeğiyle havaya ateş etmesi sonucu iki arkadaşlarının yaralanması nedeniyle ayaklandıkları öne sürüldü. Yaralı lar arasında Togo’lu siyasi bir mülteci de vardı

Aylarca mafyanın tehdidine ve güç koşullara bas eğmek zorunda kalan tarım işçileri sonunda dayanamadı patladı.

Gerçi mafyanın gücü artık bir tek yoksul güney İtalya’yla sınırlı değil. Mafya, güneyde geleneksel yöntemleriyle gücünü hissettirmeye çalışsa da, bir gözü Milano Expo’daki dev pastada bir başka gözü de Avrupa ülkelerinde dallanan uyuşturucu trafiğinde.

Rosarno halkının bir bölümü de en son patlak veren göçmen krizinde mafyayla işbirliği yapmaya kalkınca olanlar oldu. Mafya vatandaş işbirliğiyle etnik temizliğe girişen Rosarnolular yıllardır güneyin bahçelerinde saati 1 avroya portakal, mandalına, elma toplayan Afrikalıları önlerine katarak kovaladı.

Çocukların bile sokaklarda.’zenci avi’ adında bir oyun oynadığı güneyde Rosarnolular ‘biz ırkçı değiliz’ demeye devam ediyor hala.

İtalya’da kuzeyden güneye artık hemen her gün solunan ırkçı hava Rosarnolu Afrikalıları sonunda isyan ettirdi. Afrikalı göçmenler öncelikle kendilerini tehdit eden mafyaya, ardından da kendilerini insanlık dışı koşullarda, yıllar önce terk edili bir fabrikada , elektrik, şu ve tuvaletin olmadığı mekanlarda yaşamaya mahkum eden mantığa isyan ettiler.

Afrikalıların isyanına destek vermek için İtalya’da yapı sektörü, fabrikalar, santiyeler, domates tarlaları, haller gibi farklı sektörlerde çalışarak Çizme’nın ekonomisine katkıda bulunan göçmen vatandaşlar 1 ve 20 mart 2010 günlerinde genel greve giderek iş bırakacak. Ülke çapındaki göçmen protestosuna yaşlı İtalyanlara destek veren bakıcılar ve ev hizmetlileri de katılacak.

Fransa’da başlayan, İtalya’ya da ulaşan ve sosyal iletişim sitesi Façebook’ta örgütlenen “Bizsiz 24 Saat” başlıklı protesto 1 Mart’ta, “Black Out” adlı ikinci protesto ise 20 Mart’ta.

Rosarno’da durum nedir diye sbraca olursanız göçmenleri kuzeye kaçırmayı başardıkları için şimdilik ortam durgun. Irkçı İtalyanlar ile mafya işbirliğinden de başka bir şey beklenmezdi zaten.

648990cookie-checkRosarno’da Afrikalı avı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.