Rum Kesimi’ne önemli adım

Ankara’dan gelen son öneride, KKTC’de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye’nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer almıştı.


AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Christina Nagy, komisyonun Finlandiya ile temasları sürdürdüğünü, Ankara’dan gelen önerinin ayrıntılı olarak incelendiğini bildirdi.


Türkiye ve Kıbrıs dosyalarında spekülasyonlardan uzak kalınması gerektiğini belirten sözcü, gazetecilerin çok sayıda sorusunu yanıtsız bıraktı ve “Neler olup bittiğini bilmiyoruz. Yorum yapacak durumda değiliz. Bir görüş bildirmek için ayrıntılı bilgi edinmek ve öneriyi değerlendirmek durumundayız” dedi.


Sözcü, Olli Rehn’in Pazartesi günü yapılacak AB Konseyi toplantısında dışişleri bakanlarını bilgilendireceğini ve görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti.
Komisyon, Türkiye tarafından atılan adımları, “katılım müzakereleri sürecinin yönetimi” açısından da ”önemli, olumlu ve yapıcı” olarak nitelendiriyor.


ÖNERİ COREPER GÜNDEMİNDE


AB üyesi ülkelerin Brüksel’deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantıları, Türkiye ve Kıbrıs dosyası ana gündem maddesi olmak üzere devam ediyor. AB Genel İşler Konseyi’nin gelecek hafta başında yapılacak aylık olağan toplantısının son hazırlıklarını tamamlayan COREPER, Türkiye’ye karşı AB tavrını belirlemeye çalışıyor.


Brüksel’de çeşitli kaynaklar, başta Ankara, Helsinki ve Brüksel olmak üzere başkentler arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşandığını, bu durumun 14-15 Aralık tarihinde yapılacak AB zirvesine kadar devam edebileceğini bildiriyor.


“AMBARGO KİMİN ÜZERİNDEN KALKACAK?”


Öte yandan KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, COREPER toplantısında Türkiye’nin yaptığı önerilere ilişkin, ”Türkiye’nin, ambargonun KKTC üzerinden mi, yoksa Türk halkı üzerinden mi kalkmasını istediğinin” önemli olduğunu belirterek, ”(KKTC üzerinden kalksın) denmişse o zaman düşünülebilir, görüşülebilir. KKTC’nin varlığı eğer temel olarak ileri sürülüyorsa her şey düşünülebilir” dedi.


Kıbrıs sorununun “iki devlet” esası üzerinden halledilebileceğini belirten Denktaş, “Başka bir hal çaresi kandırmacadır, teslimiyettir” diye konuştu.


RUMLAR HAVAALANININ AÇILMASINA KARŞI


Kıbrıs Rum kesimi, Ercan havaalanının uluslararası uçuşlara açılmasını hiçbir zaman kabul etmeyeceğini bildirdi. Rum kesimi sözcüsü Hristodulos Paşiardis, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Ercan havaalanının Türkiye dışında uluslararası uçuşlara açılmasına hiçbir zaman razı olmayacaklarını, çünkü bulunun dolaylı olarak Türk kesimini tanımak anlamına geleceğini” söyledi.


AB Dönem Başkanlığı kaynakları, Ankara’dan gelen son öneride, KKTC’de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye’nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer aldığını belirtmişti.

 “İYİ Kİ RUMLAR ÖNERİYİ REDDETMİŞ”


Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki önerisi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda da ele alındı.
Komisyon Başkanı Mehmet Dülger, toplantıdan sonra gazetecilerin sorusu üzerine, şunları kaydetti:


”Türkiye’nin önerisiyle ilgili CHP’li milletvekilleri fikirlerini söylediler. Bir takım mahsurlu tarafları beyan ettiler. Bunlar içinde doğru olanlar da var. Böyle bir teklifi yaptığına göre, CHP’li Onur Öymen’in bildiğini Hariciyenin bilmemesi mümkün değil.”


Dülger, önerinin Rum yönetimi tarafından reddedildiğinin hatırlatılması üzerine, ”İyi ki Rumlar bu öneriyi reddetmişler, memnun oldum” dedi.


 

1036510cookie-checkRum Kesimi’ne önemli adım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.