Sabaha kadar uyumayan başkent Berlin

Bu Cuma Günü Berlin´de Friedrich Ebert Vakfı´nın Alman-Kıbrıs Forumu ve Güneydoğu Avrupa Cemiyeti ile ortaklaşa gerçekleştirdiği çok ilginç bir toplantı oldu. Aralarında politikacıların ve gazetecilerin de olduğu geniş bir kesim tarafından izlenen toplantıya Kuzey Kıbrıs´tan Kutlay Erk¸ Güney Kıbrıs´tan DİSİ Başkanı Nicos Anastasiades ve Almanya´dan Prof. Heinz-Jürgen Axt konuşmacı olarak katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını ise Almanya Dış İşleri Bakanlığı´ndan Peter Wittig yaptı. Toplantı ilginçti¸ çünkü Kutlay Erk ve Nicos Anastasiades´i izleyenler özellikle Anastasiades´in çıkışları nedeniyle Kıbrıs´ta hala niçin bir kalıcı çözüm olmadığına şaşırabilirlerdi. Kutlay Erk gerek sorunu dile getirirken gerekse kendisine sorular sorulduğunda çok açık ve net bir şekilde Kuzey Kıbrıs´ın ve Kuzey Kıbrıslı Türkler´in halen var olan sorunlarını¸ uğradıkları haksızlıkları ve de beklentilerini dile getirdi. Prof. Heinz-Jürgen Axt bir yandan AB´nin Kuzey Kıbrıs´a yönelik olarak tutmadığı sözleri ve yanlış politikalarını eleştirirken diğer yandan Kuzey Kıbrıslıların ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat´in çözüme hazır olduğunun altını çizdi. Axt´a göre Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Hristofyas´ın ana sorunu kendi halkı. Güney Kıbrıs´ta halkı ikna etmek en zor olanı. Halka kalıcı bir çözümün ancak ´Adada garantörler´¸ ´göçmenler´ ve ´göçmenlere ait araziler ve evler´ konusunda gerektiğinde ödün de verilmesi ile mümkün olabileceğinin anlatılması gerekiyor. Prof. Axt¸ ayrıca görüşmeler bu üç noktada çakılıp kalmasın diye bu sorunlara paralel olarak karşılıklı anlaşılabilecek alanlarda başarı sergilemek de çok önemli.

Almanya Dış İşleri Bakanlığı´ndan Peter Wittig ise Güney Kıbrıs´ın Kıbrıs Cumhuriyeti olarak AB üyesi olması nedeniyle AB´nin bu konuda bir taraf olarak aktif bir rol oynayamayacağını söylediğinde epey tepki aldı. Kutlay Erk´in de bu nedenle AB´nin rolünün teknik destek vererek BM´ye yardımcı olmak olduğunu belirttiği gibi özellikle Güney Kıbrıs ya da Yunanistan kökenli izleyiciler AB´yi daha aktif görmek arzusunda olduklarından Wittig ile aynı görüşte olmasalar da gerçek işte ortada. Güney Kıbrıs üye olduğu andan itibaren AB´nin daha farklı bir rol oynama şansı da yitirilmiş oldu.

Toplantının benim için en güzel anları duygusal konuşmaların yapıldığı anlardı. Güney Kıbrıslı birçok Almanyalı Kutlay Erk´in onlarca yıl sonra bulduğu babasının cenazesini Rumlarla birlikte kaldırmasından çok duygulanmışlardı. Gerek politik çabaları boyunca¸ gerekse özel yaşamında babası katledilmiş bir insan olarak Kutlay Erk´in ne ailesi içinde ne de çevresine yönelik olarak ´nefreti´ değil ´barışı´ savunması haklı olarak sürekli övülerek dile getirildi.

Anastasiades´te bu ortama konuşmaları ile destek verdi. DİSİ Başkanı toplantı boyunca ´az evvel söylenene sert bir tepki vermem gerekse de görüşmeler sürdüğü sürece hepimiz zarar verici çıkışlardan kaçınmalıyız´ duruşunu sergiledi. Kendilerinin Hristofyas ve Talat´a güvendiklerini söyleyen Anastasiades¸ Kuzey Kıbrıslılara da ´bakın ben muhalefet lideri olarak Hristofyas´ın samimiyetine güveniyorum. Siz de güvenebilirsiniz.´ diyerek görüşmelerde umutlu olduğunu çok sık tekrarladı.

Çok dostane bir ortamda geçen toplantı sanırım izleyen Almanları da etkiledi. Kıbrıs dışında bu tarz toplantılara daha çok ihtiyaç var. Çünkü karşılıklı suçlamaları dile getirmeden de her iki taraf kendi sorunlarını iyi aktarabilmekte. Bu platforma iyi kullanılmak şartıyla en çok Kuzey Kıbrıs´ın ihtiyacı var. Kutlay Erk Berlin´de bu olanağı mükemmel değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıslı Türkler için bir başka güzel platform ise bugünden itibaren Brüksel´e gelen Tahsin Ertuğruloğlu başkanlığındaki UBP Heyeti´ne sunulmuş durumda. CDU Berlin Eyalet milletvekili Emine Demirbüken ve KTTO Brüksel Temsilcisi Mualla Çıraklı´nın profesyonel bir titizlikle hazırladıkları program sevindiriyor. Bu program aynı zamanda Mualla Çıraklı´nın KTTO temsilcisi olarak Brüksel´de oldukça iyi ilişkilere sahip olduğunun da en güzel kanıtı. Türkiye´nin AB nezdindeki Büyükelçisi Volkan Bozkır ve Belçika Büyükelçisi Fuat Tanlay ile başlayan gezinin başlangıcının iki koyu FB taraftarı diplomatla yapılmasının bir tesadüf olduğunu hemen belirteyim. Aralarında AB Komisyonu´ndan Andrew Rasbash¸ Hasan Taçoy´un üyesi olduğu Liberal Meclis Grup Başkani Graham Watson¸ Sosyalist Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johannes Swoboda¸ milletvekilleri liberal Karin Resetarits¸CDU´lu Thomas Mann¸ CDU´lu Roland Gewalt¸ SPD´li Vural Öger ve liberal Andrew Duff gibi bir çok ismin olduğu çok sayıda Kıbrıs konusunda etkin isimle yapılacak bu görüşmeler ana muhalefet partisi tarafından Brüksel´de bu düzeyde de bir ilki gerçekleştirmek anlamına geliyor.

Toplantı için geldiğim Berlin´de Türkiye – Hırvatistan maçını izlemek çok güzeldi. Berlinli dostum ve Kuzey Kıbrıslıların çok iyi tanıdığı Yeşiller Berlin Eyalet milletvekili Özcan Mutlu ile birlikte Berlinli işadamlarımız ve TC Berlin Başkonsolosu´nun da maçı izlediği güzel bir lokantada galibiyeti hem de böyle bir galibiyeti kutlamak harikaydı. Beraberlik golü atıldığında¸ her atılan bizim penaltı gollerinde ve avuta giden ya da kurtarılan Hırvat penaltı atışlarında Özcan¸ başkonsolos¸ diğer dostlar havalara sıçrayıp sarmaş dolaş kutlaya kutlaya bir hal olduk. Hele maçın sonunda Tarkan´ın müziği eşliğinde dans ederek kadehler tokuşturuldu ki bu anı yaşamak çok güzeldi. Ardından sokaklara dökülen binlerce Berlinli Türkle arabalara kapatılmış kocaman caddelerde yürürken ´Almanya ile oynanacak maçı da kazanırsak Almanya yolları ne hale gelecek?´ diye düşünmeden edemedim. Haftaya Türkiye – Almanya maçında Türkiyeli bir Almanyalı olarak elbette ´iyi oynayan kazansın´ centilmenliğini doğru bulurken başka bir kentte elinde bayrak galibiyetimizi kutlayan küçük oğlum Dominik´e sormadan edemedim ´hangi takımı tutacaksın haftaya?´ diye. Aldığım cevap beni çok mutlu etti. Dilerim bu maçtan sonra da hepimiz ellerimizde bayraklarımızla ´Türkiye´nin finale kalışını kutlarız´. Ayrıca da bu hırs ve şans bir araya gelirse finali bile oynamamıza şaşırmayacağım.

1616330cookie-checkSabaha kadar uyumayan başkent Berlin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.