Sahte avukatlara dikkat

İngiltere Türk Hukukçular Birliği’nin üyeleri arasında İngiltere’nin başarılı Hukuk  firmaları İngiliz ve Türk Avukatları, Hukuk Danışmanları, Yargıçlar,  Baristerler,  hukuk öğrencileri, tercümanlar ile  Türk ve İngiliz basını bulunuyor.  En son Lordlar Kamerası’nda bir hukuk semineri düzenleyen Türk Hukukçular Birliği  çok yakında Lordlar Kamerası’nda yemekli bir davet vermenin  hazırlıkları için çalışmalarını yürütüyor.


Başkan Emma Edhem, Birliğe son günlerde yapılan şikayetler geldiğini belirterek, “Herhangi bir yetkisi olmamasına rağmen avukat sıfatıyla kendi reklamını yapan kişiler toplumu yanıltarak menfaat edinmekten suçlanarak haklarında  dava açılır” diye konuştu.


Edhem Birliğe gelen şikayetleri değerlendirdiklerini de şöyle anlattı:


“İngiltere Türk Hukukçular Birliği olarak toplumumuzda bu gibi kişilerle karşılaştığımızda ya da şikayet aldığımızda bu durumu,The Law Society’ye İngiliz Barolar Birliğine bildirmek zorundayız. Çünkü ‘Adalet leke kaldıramıyacak kadar kutsal bir meslektir. Adaletin gerçekleşmesi için hukukçulara güven çok büyük önem taşır. Avukatların toplumu yanıltma lüksü yoktur, suçtur ve The Law Society yanı sıra polise de bildirilmesi gerekir.”


Ceza Avukatı “Barister” olan Başkan Emma Edhem,  kimlerin avukatlık sıfatını kullanabileceğini ve bu konuda çalışabileceği konusunda “İngiliz yasalarına göre, İngiltere’de avukatlık mesleğini icra edebilmek için mutlaka  (The Law Society’ye) baroya üye olmak, oradan bir avukatlık ruhsatı almak ve üyelik aidatı ödemek gerekiyor bunu yerine getirmeyenlere kesinlikle avukatlık hakkı tanınmıyor” diye konuştu.


Edhem İngiltere’de avukatlık mesleğinde istenilen kuralları şöyle açıkladı:


“Türkiye’de de, staj tamamlandıktan sonra avukatlık mesleğinin icra edilebilmesi için mutlaka bir baroya kayıtlı olmak gereklidir. Avukatların kendilerine özgü olan, meslek hukukundan doğan bazı yükümlülükleri söz konusudur. Barolar, avukatların bu mesleki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetleme ve getirilmediği durumlarda disiplin cezası verme hakkını haizdir. Barolar şikayetleri inceler oldukça güvenilirdir. Tabii ki her şikayeti incelemez ve gerçekten görevi kötüye kullanma söz konusu mu, değil mi ona bakarlar. Ele alınması gereken bir başvurunun tespit edilmesi halinde, başvuruyu özel bir mahkemeye sevkeder. Bu mahkeme Solicitors’ Disciplinary Tribunal (Hukuk Müşavirleri Disiplin Mahkemesi)’dir. Yani kimse kendi kendine  hukuk danışmanlığı ya da avukatlık yapamaz, bu sıfatı kullandıkları taktirde suç işlemiş olurlar.”


Edhem, Barolar Birliği’nin görevlerini de şöyle anlattı:


“Kimlerin avukatlık mesleğini icra edebileceğini ve kimlerin ruhsat alamayacağını belirlemektedir. Bir avukatın ruhsatının olmaması avukatlık mesleğini yapamayacağı demektir. Bunun dışında Barolar bir avukatın gerçek veya gerçekdışı davranışları hakkında yapılan şikayetleri değerlendirir. Avukatlık eğitimini tamamlamadan ruhsatını almadan kendini bu sıfatla tanıtarak toplumu yanıltan ve kazanç elde eden kişilere  bu mesleğin kalitesini ve saygınlığını etkilemesine ne yasalar ne de kurumlar izin vermemektedir.”


Turkish Legal Society UK’ye üye olmak ya da çalışmaları hakkında bilgi almak isteyenler,  e-mail aracılığı ile  ulaşarak İngiltere Türk Hukukçular Derneği ile iletişim kurabilirler.


İngiltere Türk Hukukçular Birliği’nden yapılan açıklamada ayrıntılı bilgi için Aynur Gökyıldız’a ([email protected]) ya da Aynur Şimşek’e ([email protected]) başvurulabileceği belirtildi.



 

781440cookie-checkSahte avukatlara dikkat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.