Şaibeli KPSS iptal edilsin talebi: Gençlerin geleceğiyle oynamayın!

KPSS’ye giren gençler sınavın yenilenmesi gerektiğini belirtirken, sendika ve siyasi parti temsilcileri de tüm sorumluların hesap vermesini istedi.

Milyonlarca kişinin kamuda işe girmek için yıllarca emek harcadığı KPSS’de yine soru sızdırma ve yeni bir skandal yaşandı. Yediiklim Yayınevinin deneme kitapçığındaki onlarca sorunun KPSS’de şıklarına kadar aynı şekilde çıkmasına tepki yağdı. KPSS’ye giren gençler önümüzdeki haftalarda yapılacak sınava da güvenlerinin kalmadığını söyleyerek “Bu sınav yenilenmeli” dedi. Sendika ve siyasi parti temsilcileri iktidarın sınavlar ve mülakalatlarla kamuda kadrolaştığına dikkat çekerek sadece ÖSYM Başkanı’nın görevden alınmasının yetmeyeceğini tüm sorumluların hesap vermesi gerektiğine işaret etti.

31 Temmuz’da yapılan KPSS A Grubu oturumlarında Yediiklim Yayınevinin deneme kitapçıklarındaki bazı sorular yer aldı. Sosyal medyada yayılan iddiaya tepkiler çığ gibi büyüdü. Yayınevi yetkilileri durumu “tesadüf” olarak açıklarken, ÖSYM iddiaların asılsız olduğunu savundu. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ÖSYM Başkanı’nı görevden alması ve Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı’nın “Problemli bir durum var gözüküyor” sözleri gerçeğin artık gizlenemeyeceğini ortaya koydu.

KPSS ADAYLARI: ARTIK GÜVENİMİZ KALMADI
KPSS sorularının sızdırılmasını gazetemize değerlendiren KPSS adayları artık sınavlara ve mülakatlara güvenlerinin kalmadığını söyledi. Sınıf öğretmeni olmak için KPSS’ye girdiğini belirten bir aday, insanların dershanelere para verip emek harcayarak sınava hazırlandığını belirterek “ÖSYM adayların hakkını korumalı. Soruları yayınlayan yayınevinin en az 10 denemesini çözdüm son denemeyi bu kadar tutturabileceklerini (!) bilemedim. Ayrıca ÖSYM başkanının görevden alınması da bize katkı sağlamayacak. Alan sınavıma gireceğim ama gerçekten hiç motivasyonum yok. Yine soruları tutturan kişiler olmuştur diye düşünmeden edemiyorum. Sınavın yenilenmesini istiyorum” dedi.

SORULAR BİRİLERİNE VERİLMİŞ
ÖSYM’nin ‘Emeğimiz emanetimizdir’ sözünün gerçekten hayata geçmesini istediğini söyleyen bir başka öğretmen adayı da “3 aşamalı bir sınavdan geçtikten sonra puanlama sisteminin belirsiz olduğu bir mülakata da girmek istemiyorum. Ayrıca bir yayınevinin sorularının aynısının sorulması sadece soruların oradan alındığını değil, soruların birilerine verildiği ihtimalini de getiriyor benim aklıma. Artık yapılacak Öğretmen Alan Bilgisi Testi’ne güvenim yok” dedi.

“ÖSYM’NİN AÇIKLAMASI BİZİ AŞAĞILIYOR”
Başka bir aday ise bire bir aynı soruların kullanıldığı ortaya çıkmasına rağmen ÖSYM’nin ‘iddialar asılsız’ açıklamasını kendilerini aşağılamak olarak değerlendirerek “Ayrıca ÖSYM başkanın görevden alınması da soruların sızdırıldığının kabulüdür” dedi. ÖSYM’nin her sene sınavla ilgili bir sorun yaşattığına dikkat çeken aday “Sınavın ilk adımında böyle yapılınca diğer sınavlara olan güvenim de yok oldu. Ayrıca bir de mülakatımız var. Bizden bu kadar çok şey isteyen bir kurum ve devlet kendi sorumluluğunu nasıl bu kadar önemsemez?” diye sordu.

EMEK GENÇLİĞİ: BU DÜZENE MAHKUM DEĞİLİZ
Emek Gençliği de yaptığı açıklamada, ölçme niteliği olmayan KPSS, adaletsiz mülakatlar ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle binlerce gencin mağdur edildiğini dikkat çekerek “Sınava hazırlanan gençlerin emeği, tek adam yönetiminin kopya skandallarıyla hiçe sayılmaktadır. Binlerce gencin yaşamını erteleyen, iş bulup hayatını kurmasının önüne geçen bu durumda, ÖSYM başkanının görevden alınması yeterli değildir! Tek adam yönetimi inşa ettiği yolsuzluk düzeniyle tüm bunların başlıca sorumlusudur. Türkiye gençliği bu düzene mahkum değildir! Sınav içeriğinin şaibeli olmasının nedenleri araştırılsın, tüm sorumlular hesap versin! Sınav iptal edilsin, iş bulmak için adil koşullar sağlansın” denildi.

EĞİTİM SEN: YARGIYA BAŞVURACAĞIZ
Eğitim Sen MYK üyesi Ahmet Karagöz, şaibenin ortadan kaldırılması için bahsedilen yayınevinin sorularıyla sınav soru kitapçıklarının acilen kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Eğitim Sen olarak yargıya başvuracaklarını ifade eden Karagöz, “Siyasal iktidarı oluşturan bileşenlerin militan kadrolarıyla oluşan kamu çalışanıyla karşı karşıyayız. Ama önemli olan liyakati, deneyimi esas almaktır” dedi.

SORULARIN ÇALINMASI GELENEKSELLEŞTİ!
KPSS’de yaşananların yurttaşları rekabete sokan sınavın da bir sonucu olduğuna vurgu yapan Karagöz “Sınav sorularının çalınması ve farklı kesimlere ulaştırılması ülkemizde neredeyse gelenekselleşti. Artık yeter zamanı gelmiştir. Bıçak kemiğe dayandı. Adaletin gözetilmediği sistemlerde karadelikler hep olmuştur. Bu karadeliği ancak mücadeleyle kapatabiliriz. Sonuna kadar gençlerimizin yanında olacağız. Emekçilerin, işçilerin, gençlerin mücadelede ortaklaşmasıyla bu sorunları aşabiliriz” dedi.

KESK: LİYAKATİN OLMADIĞININ KANITI
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, bir kişinin görevden alınması ve DDK’nin yürüteceği soruşturmanın yeterli olmayacağını söyledi. Bütün sürecin araştırılması gerektiğini belirten Yeşil, TBMM’de bir komisyon oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Yaşananların cemaat ve tarikatların AKP döneminde güçlenmesi sonucu olduğuna işaret Yeşil, “Kamuda güvenceli istihdam en temel talebimiz. Eğitim fakültesini bitirmiş her arkadaşımız öğretmen olma yeterliliğindedir. Ülkenin öğretmen ihtiyacı da ortada. Liyakatin esas alındığı atamalar gerçekleştirildiği zaman bu ve benzer durumlarla karşı karşıya kalmayız” dedi.

CHP, HDP VE İYİ PARTİ GENEL BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: KPSS ile ilgili yorum yapmıyorum çünkü sınavın şaibesi bir yana, mülakatlar zaten şaibeli, haliyle sonuçlar kesin şaibeli. Bakanlığa da bunun için gitmiştim. Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum. Merak etmeyin, birkaç ay sonra kökten çözeceğiz.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: KPSS skandalı ciddiyetsiz ve tutarsız açıklamalarla geçiştirilemeyecek kadar vahimdir. Söz konusu olan gençlerin emeği, çabası ve gelecek umududur. Geniş kapsamlı bir soruşturma derhal başlatılmalı ve hızla sonuçlanmalıdır. Bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Gençlerimizin emeğine sınavlarda ve mülakatlarda defalarca ihanet ettiniz; Tekrarını kabul etmeyiz! Cumhuriyetimizin kazandırdığı eğitimde fırsat eşitliğini, vasatlığa terk etmeyiz! KPSS ile ilgili iddiaların ve 2 saatte yapılan şaibeli açıklamaların takipçisi olacağız. Damla KIRMIZITAŞ / Evrensel Ankara

2626860cookie-checkŞaibeli KPSS iptal edilsin talebi: Gençlerin geleceğiyle oynamayın!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.