‘Saldırıyı İngiliz istihbaratı MI5 önledi’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian Pakistan merkezli bir ‘Saldırın!’ mesajının istihbarat birimlerince belirlenmesi ardından güvenlik operasyonunun başlatıldığını öne sürdü


Gazete, “İngiliz İstihbarat Servisi MI5, bir muhbirden aldıkları bilgiler doğrultusunda, bir yılı aşkın süredir bir grup Müslüman İngiliz’i takibe almıştı. Bu kişilerin izleme ve dinlemeye alınmasıyla, güvenlik güçleri tarafından ’11 Eylül’den daha büyük’ diye tanımlanan bir komplonun planlandığı ortaya çıktı” diye yazdı.


Guardian’ın haberine göre 2005 yılının Aralık ayında, polis ve MI5, şüphelilerin ne yaptıklarını, nereye gittiklerini, kimlerle görüştüklerini, internette neler okuduklarını, paralarını neye harcadıklarını öğrenerek bulmacanın parçalarını tamamladı. Ancak bu grup tek başına hareket etmiyordu. 24 kişinin tutuklandığı polis operasyonlarını tetikleyen olayların istihbarat merkezi Pakistan’dı. Hükümet kaynaklarına göre, son iki haftada Pakistan’da bazı terör şüphelilerinin tutuklanması ardından İngiltere’deki terör hücrelerine “Şimdi saldırın” mesajı gönderildi. Bu mesaj son 72 saat içinde ele geçirildi, şifresi çözüldü ve operasyon başladı.


Guardian, başyazısında ise, dün düzenlenen operasyonlarda tüm yetkililerin üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirtti ancak terörle mücadele adına başka değerlerin feda edilmemesi gerektiğini de ekliyor.


“Terörle başa çıkmak” başlıklı yazı özetle şöyle:


“Dün ortaya konan haklı ve yerinde önlemler, hükümetin, bu ülkeyi tanımlayan ve vatandaşlarına hizmet eden temel değerleri savunmamasına gerekçe olamaz. Değişen tehditlere yanıt olarak yeni yasalar, yeni kaynaklar ve yeni öncelikler gerektiği konusunda genel bir uzlaşma var elbette. Ancak bu ihtiyaçların, sosyal düzenin üzerine oturduğu liberal temelleri yıkmasına izin verilmemeli. Bu ülkenin, sadece teröristleri engelleyen değil, devlete bunu başarma gücü veren bir sistemi var. Çarpık düşünceli bireylerin bunu değiştirmesine izin verilmemeli” diyen Guardian yazısını şöyle sürdürüyor. Büyük bir tehdit olduğu doğru ve buna verilen yanıt da yerindeydi. Ancak sorgulama, tartışma ve liberal prensiplerin suçla mücadelede düşman değil dost oldukları unutulmamalı. Daha önce ‘kitle imha silahları dosyalarını’, ‘yanlış alarmlarla Heathrow Havaalanı’na gönderilen tankları’ hatırlayan bir toplum, kendisine her söylenene inanmak konusunda biraz şüpheci. Ancak yalancı çobanın hikayesi de unutulmamalı. Kimse inanmasa da hikâyenin sonunda bir kurt vardı…”


İLGİLİ KÖŞE: Patlayıcılar bir komplo mu?

793450cookie-check‘Saldırıyı İngiliz istihbaratı MI5 önledi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.